egzegeta Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 tak prosiłbym ciebie zwodzicielu świata zadufany pyszny cyniczny - ty ale ja proszę potężniejszego 1
zak stanisława Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 początek rozstrzelany, gubi się treść- tak myslę... pozdrawiam ciepło,es
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Prosić ,czy czekać? Prosić nie zaszkodzi. PozdrawiaM:))
egzegeta Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 miłe Panie z uwagi na to, ze zależy mi na dobrej podpowiedzi muszę niestety odkryć kawę ...otóż wpiekla mnie fatalne tłumaczenie bazowej modlitwy "Ojcze nasz" gdzie mamy - "...i nie wódź nas na pokuszenie" zamiast "nie dopuść abyśmy ulegli pokusie" - jak jest w Piśmie - zupełnie inne znaczenie. Dlatego mówię szatanowi, że prosiłbym go ... ale tak wypada, że proszę mocniejszego... pozdrawiam
katttka Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 a ja wierzę w to, że Jezus ustanawiając to modlitwę wiedział co mówi...a może to taka tajemnica dla nas...
Judyt Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 pokusa, pokuszenie- o to właściwie chodzi, różnica niewielka pozdrawiam ciepło
egzegeta Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stasiu a według mnie - za dużo wersów wystarczyłoby chyba tak: może tak bym prosił ciebie niosącego światło - ale proszę potężniejszego pozdrawiam PS. gwoli ścisłości Lucyfer/niosący światło/
egzegeta Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a niby dlaczego czekać ...? nie w czekaniu tu sens pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jezus na pewno wiedział, tylko ten, co tak niefortunnie przetłumaczył Jego słowa całą winę ponosi, a ludzie - za przeproszeniem - nie wiedzą co mówią w modlitwie. Proszę zobaczyć w Ew. Mateusza rozdz. 6 pozdrawiam PS. a proszę przeczytać mój koment wyżej zaczynający się od słów "miłe panie"
katttka Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 rozumiem. I teżiedyś porównywałam tę modlitwę z Ewangelią i wiem, że są nieścisłości...pozdrawiam :)
egzegeta Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kalino żadna/żaden advocatus diaboli tylko powtarzasz to, co ja wyżej napisałem "Jezus na pewno wiedział, tylko ten, co tak niefortunnie przetłumaczył Jego słowa całą winę ponosi .." ciągle się miotam z tym wierszem, bo chcę wyrazić to, co mnie nurtuje mianowicie - modląc się słowami jak w tytule do Boga równie dobrze moglibysmy zwracac się tak do diabła czyli co ... Bóg = szatan oczywista niedorzeczność, mniej więcej taki sens chciałbym zawrzeć krytykując bezkrytyczne wymawianie słów pod adresem Boga które znieważają Boga :( nie wiem czy podołam moja cienizna ewidentna :( Dziekuję Ci i pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wprawdzie prosiłem o dobre podpowiedzi, ale to, co napisałaś to już nie podpowiedź, to gotowy, dobry wypiek przynajmniej mi się podoba :) niby trochę w wersach i wśród wersów a jak ładnie :) i tak jak już kiedyś wyraziłem swoje obiekcje - czy to będzie mój wiersz Ty mi odpowiedziałaś mniej więcej tak: - nie przejmuj się, tu większość tak robi Kalino Zdecydowana Przeciwniczko tzw. błahych przyczyn - i nie bez racji :) DZIĘKUJĘ CI stokrotnie
Lena Achmatowicz Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i w takim rozumieniu podoba się. serdecznosci
egzegeta Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i w takim rozumieniu podoba się. serdecznosci Leno przypuszczam, że nie prześledziłaś słupka komentarzy:) dlatego Ci dopowiem - ten "ty", to nie człowiek to nie_zły gagatek - całe zamieszanie naszych sumień:) i teraz nie wiem czy w taki rozumieniu też się spodoba Pozdrawiam serdecznie :)
Wiechu J. K. Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @egzegeta W samo sedno Wiktorze! Brawo!
Rekomendowane odpowiedzi