Fagot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Z łaciny pamiętał: omnia vincit Amor, nigdy nie czytał Wergiliusza lecz wierzył. Parasol zawsze otwierał deszczową piosenką z wrodzoną nadzieją na tęcze. Pewnego dnia pod płaszczykiem abstrakcji nauczył się liczyć głównie na siebie
jacek_sojan Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 sceptycyzm do pięknie brzmiących słów ("Ekloga" Wergiliusza) to jedno, a moc nadania im rzeczywistego sensu - to drugie; jedni tylko tak pięknie mówią - niewielu może nadać im sprawczą moc; miłość to nie abstrakcja bo dotyczy osoby; liczenie tylko na siebie jest w rzeczy samej rezygnacją i odwracaniem się od miłości plecami - żeby co ukryć? odczytuję tę scholastykę jako nadrabianie miną...zręczna retoryka która w istocie jest erystyką, walką o twarz w sytuacji klęski; ale wiersz napisany dobrze! J.S
ot i anka Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 no jacuś, jestem z ciebie dumna:) w końcu coś z sensem;)))) i nawet mi się podoba:D
Fagot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To prawda choć jest to tylko jedno ze spojrzeń zapewniam, że można na to patrzeć inaczej czasem abstrakcją jest coś co wynosimy z mądrych ksiąg w zetknięciu ze światem a może czasem to ten świat jest abstrakcją, abstrakcją jest idealizm ale czy bardziej abstrakcyjny nie jest jego brak. Rzeczywistość zmusza nas do weryfikowania swoich idei ale w końcu po coś jest bunt, podmiot liczy głównie na siebie ale nie wyłącznie i w tym może być jakaś mała iskierka. W końcu padamy po to by wstawać i tracimy nadzieję aby ją odzyskiwać. Dzięki za miłe słowa cieszę się, że wiersz się podoba Pozdrawiam
Fagot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ci bardzo :p Pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 świetne połączenie znanego ze znanym pozdrawiam plusiskiem ES
Fagot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pięknie dziękuje za miłe słowa i kłaniam się nisko :-) Pozdrawiam
jacek_sojan Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja ci się podobam wreszcie?! cóż, do wszystkiego się dojrzewa, a do zachwytu trzeba łaski oświecenia; ot anusiu :)) J.S
Fagot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja ci się podobam wreszcie?! cóż, do wszystkiego się dojrzewa, a do zachwytu trzeba łaski oświecenia; ot anusiu :)) J.S Jako, że nosimy te same imiona rodzi się moje podejrzenie, że i ja mogę być adresatem tych słów ale to chyba musiała by rozstrzygnąć autorka :-) Pozdrawiam
Ewa_Kos Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Umiesz liczyć? licz na siebie. Rozumiem,że w wierszu zawarta jest ta stara prawda.Podoba mi się całość i z przyjemnością i świątecznie plusuję.Pozdrawiam bardzo serdecznie:))))
Fagot Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszą mnie ogromnie te słowa za które pięknie dziękuję nisko się kłaniając :-) Pozdrawiam
ot i anka Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 do fogota było "jacuś":) szczerze mówiąc nie pomyślałam, że mój przedkomentator ma też tak na imię;) a fogot powinien nie mieć wątpliwości - wszyscy inni pisza z sensem:D:D:D ps. wiesz, że to z "milosci";)
Rekomendowane odpowiedzi