zak stanisława Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 wszyscy śpieszą z palmami pióropusze udowodnić mają zdrowe podejście do czarnego kota by nie przejść pod drabiną omijamy- na wszelki wypadek- stare schody donikąd z podglądami twardszymi od podstaw palcem grzebiemy już w niebie
zak stanisława Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Egzegeto, OLlu, Adasiu, dziękując z serca za poprzedni komentarz przepraszam za psikus i zapraszam do zmienionego albo tak: dziś większość do góry palmami pióropusze udowodnić mają zdrowe podejście do czarnego kota by nie wiązać pod drabiną omijamy- na wszelki wypadek- stare schody do teściowej z wierzeniami na bakier wciskamy głowę w niebo
adam sosna Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 mnie nie przepraszaj!!!! napisz czy: "donikąd" czy "do nikąd" bo mnie za obie formy się oberwało
egzegeta Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Adamie, sprawdziłem nie ma innej postaci:) jak donikąd - tylko i wyłącznie że też uszło to mojej uwadze:))))) :(((((( pozdrawiam PS. A Stasia niech wyciąga z tego wnioski:)
adam sosna Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 egzegeta dzięki sprawdzałem w aktualnym słowniku - donikąd w Internecie - obie formy spotkałem dwie formy pisowni w tytule: "Jeździec znikąd" "Jeździec z nikąd" musiałbym pogrzebać w literaturze z nikąd (przepraszam) znikąd się to nie bierze :)
egzegeta Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Adam a co to internet - tu różne badziewie spotkać możesz bo tu jak kto pisze, tak czytamy. jeszcze raz powtarzam donikąd i znikąd patrz: Słownik ortograficzny PWN - 2004 r. słownik zawiera 100 00 wyrazów wg mnie niezły oraz w internecie Słownik języka polskiego http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=38251 donikąd i znikąd - tylko tak chyba, że ... ? Pozdrowionka
adam sosna Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 egzegeta brak jednoznaczności "w tym temacie" słownik, szanując wielką pracę ludzi, którzy go stworzyli, nie jest ostateczną dla mnie instancją ostateczną instancją są ludzie piszący, w tym przypadku piszą różnie spotkałem różną pisownię słowa: Internet internet
egzegeta Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. raczysz Waść żartować w tak ważkiej sprawie ja takoż spotkałem dwie formy słowa: Adam adam :) ale dodałem do tego emotikon :) u Ciebie emotikonu brak i to jest zastanawiające PS. Jeśli podane przeze mnie słowniki mało znaczą to proszę tylko opierać się na internecie - pardon - interku /trzecia forma/ :) PS 2. Nie ma sprawy:)
adam sosna Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 : egzegeta mogę uznać kompetencje słownika ale cały czas pamiętam majstra-dmuchacza, który tłumaczył że oni tu robią bąbki (choinkowe od szklanych bąbli) a samolotowe bomby to winnej fabryce :)
Olesia Apropos Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 kurcze, czegoś tu nie rozumiem...
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sorry, za wcięcie, ale panie Adamie, takie herezje wygłaszać przy egzegecie? :) "uzus społeczny" o którym pan wspomina (choć "Internet" cały, jako taki, jest raczej śmietnikiem, niż reprezentacją społeczeństwa ;), zatem uzus jest uwzględniany przez kodyfikatorów w kolejnych słownikach oraz normach. A wbrew pozorom te normy czemuś służą, głównie sensowności wypowiedzi, czyli komunikacji. Jeśli więc na razie nie ma w słowniku - to znaczy, że nie ma poprawności. pzdr. b
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może tak by było? (2 wers). Ta wersja barwniejsza od tej niżej, choć i w niej pointa "twardawa" ;) pzdr. b
adam sosna Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Bogdan Zdanowicz znaczy mam uznać poezja.org za "raczej śmietnik"? czuję się okropnie:) będę płakała(sosna) złościła się(sosna) :) hi - nie mogę powstrzymać (przepraszam) Internet uważam za coś, co w znacznym stopniu determinuje obraz naszych dni jest przeklinane i błogosławione wg mnie to Internet zmienia oblicze "tej ziemi" nasze szukanie w tym "śmietniku" :)
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, tak - nie, nie ;) zwłaszcza "tej ziemi" kupowanej przez net do balkonowych sadzonek ;) - pod tzw. sosenki bożenarodzeniowe ;D Nie oszukujmy się, wiele "nawozu" jest i tu (org.anicznego ;) czy coś z tego wyrośnie? wiara w samosiejki czy jednak (re)kultywacja? fsumie moszna (! ;) pszy i onć byle by tylko co potem? ;) pzdr. b
Judyt Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 palcem grzebiemy już w niebie jeśli chcą zobacz pozdrawiam ciepło
Mały Książę Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 pozwoliem sobie na drobna zmiane: by nie przejść pod drabiną omijamy- na wszelki wypadek- stare schody do tesciowej pzdr na wesolo MK
Stefan_Rewiński Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ważne, że palmowo, a na przesądy-święcona woda, powinna byc gdzieś w internecie, Sosna wie chyba.
IN Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 nie wiem co było przedtem, ale ten jest fajny bo przekorny środeczek zwłaszcza mi się może na razie nic nie zmieniaj, niech się trochę odleży hej, :)))
zak stanisława Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hej, nie się odleży, będzie mocniejszy hej Inko
Rekomendowane odpowiedzi