Lilianna Szymochnik Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Pierwszy pierwiosnek skowronek śpiewem wita zwiastuje kwiatami.
Orston Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W każdym razie przy tym wierszu nie można się nie radować. Choć w takiej szczerej prostocie coś jest. Zmień koniecznie "wiosenny", bo sama nazwa kwiatu już na to wskazuje. Pozdrawiam
adam sosna Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 ciekawe 48 lat temu wyśpiewywałem ten tytuł w listopadzie
Lilianna Szymochnik Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Napisałem to z ducha iskry,tak dosłownie z wnętrza zewu z głosu serca-mój panie!
adam sosna Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 pierwiosnek jako pierwszy czuje się wyróżniony
Bartek Bartek Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 ładne, delikatne i nareszcie po polsku
Lilianna Szymochnik Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Dzięki,za pochwały- a tak na marginesie: kieruję słowa do panu Adama.S Przeczytałem ów urywek i bardzo-mi się spodobał, lubię takie opowieści historyczne. Jeżeli to pan napisał to pochwalam: Czytając zawsze jakąś powieść zawsze przedstawiam sobie okolicę- widzę,to miejsce z wyobrażenia dosłownie z myśli okiem i ludzi. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej twórczości-L.J.S
jasna Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 A ja znam taką piosenkę: "Bo to jest wiosna, wiosna, wiosna wonna i radosna... (...) Zakwitły dziś o wschodzie gałęzie bzu w ogrodzie Pójdę i przywitam pachnący bukiet bzu. " Cytowałam z pamięci ;-)
jasna Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I jeszcze taką znam piosenkę :-)) "Pierwszy obudził się pierwiosnek potem chochoły spadły z róż... " lalalalaaa :-) Wierszyk przywołał wspomnienia
neta.com Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zakwitł wiosną już świat... różowy kwiat na jabłoni a w sercu [w słońcu?] liść zielony bo to jest wiosna, wiosna, wioooooooosna..... pierwiosnek, to również ptak, mniejszy od wróbla, no i piękniej śpiewa;-) nieważne! "z niebieskich najrańszą piosnek ledwie zadzwonił skowronek, najrańszy kwiatek pierwiosnek błysnął ze złotych obsłonek..." czółko w dół, dla Mickiewicza ["pierwiosnek"] Pierwszy pierwiosnek skowronek śpiewem wita zwiastuje kwiatami. Bartek napisał; "ładne, delikatne i nareszcie po polsku" pewnie! jak te jelenie na rykowisku Ostron, raduje się! Ja, płaczę
Lilianna Szymochnik Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 A wiesz,że nawet,nie czytałem tego wiersza-A.M a jak przeczytałem pierwszą zwrotkę to z dębiałem? Osobiście-coś w w tym jest doprawdy? A idzie ona tak- Z niebieskich najrańszą piosnek Ledwie zadzwonił skowronek, Najrańszy kwiatek pierwiosnek Błysnął ze złotych obsłonek. Pozdrawiam-L.J.S
Dora Kalla Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 antycypujesz i decydujesz. W haiku to niedopuszczalne ("zwiastuje", "wita")
Rekomendowane odpowiedzi