zak stanisława Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 gdy noc otwiera bramy świtaniu złoty promień wsącza się w zieleń w wigwamie gąszczu dobrze ukryta na ptasie rozkładam się trele w altanie niebios nieziemskim tonom dzioby związują mowę perlistą i niosąc światem skrzydlate drżenie z pluskiem strząsają rosę wszystką w powietrzu muzy ptasiej miłości wiosna na zimę już się nie zżyma świt przełamany bezmiarem brzmienia przy oku w pazurkach zatrzymam wersja poprawiona.... kiedy się noc zarumieni o świcie i złoty strumyk wsączy się w zieleń namiotem liści ledwie zakryta na ptasie rozkładam się trele w alkowie ziemi niebiańskie tony dzioby związują mowę perlistą niosąc w świat cały skrzydlate drżenia z pluskiem strząsają rosę wszystką w powietrzu fluidy ptasiej miłości i wiosna na zimę już się nie zżyma i świt przełamany w bezmiarze brzmienia w pazurkach przy oku zatrzymam
Piotr_Jasiński Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 "na ptasie rozkładam się trele" "z pluskiem strząsając rosę wszystką" No u Ciebie wiosna na całego. Bardzo wiosennie pozdrawiam
Spiro Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 aż się prosi, żeby był rytm zachowany, a gubi się. druga strofa coś nie bardzo. ale co tam. wiosna, panie sierżancie!
Fanaberka Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja bym to ucieleśniła, maj to maj :-) kiedy się noc zarumieni o świcie i złoty strumyk wsączy się w zieleń namiotem liści ledwie zakryta na ptasie rozkładam się trele :-)
zak stanisława Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Piotrze , wiosna idzie...czujesz? Spiro, właśnie- problem tkwi w szczegółach.. Fanaberko- jak pięknie..... dzieki wam serdeczne
egzegeta Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Stasiu wersja poprawiona - zdecydowanie. Ten wigwam przenosił mnie od razu gdzieś w prerie indiańskie i ....mimo woli zapominałem o wiośnie:) Ładny z rymem - na przekór bezrymowcom:) BRAVO za treść i .... odwagę :) Pozdrawiam
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dla mnie to - (bez czepialstwa ;) b
Piotr_Jasiński Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Jak wyżej. Też uważam że 2 wersja lepsza. Jedyne co mi się nasuwa do poprawy to rytmika. Średniówki różnie wypadają. Tylko boję się, że gdyby go zacząć zmieniać to fajny klimat by gzieś uleciał. Bo teraz on taki milusi. :))) Wiosenne pozdrowienia ślę
zak stanisława Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 egzegeto, na prerii też jest wiosna i to jaka.... mnie chodziło o dzikość związana z czułością..... serdeczności, he he odwagi mi nie brak, (przynajmniej tego):):):) Bogdanie, miło że bezet, a cieszę się że coś..... Piotrze, bo to tak jest z poprawkami, jak sam wiesz, rymowanie jest o wiele trudniejsze... dziękuje kochani , życząc miłego wieczoru pozdrawiam ciepło
memento adsum Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 pani jest stale zakochana? wiosna, cieplejszy wieje wiatr...:) pozdrawiam!
adam sosna Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 myślę wolno ( spowolnienie - mam na to lekarskie papiery) i przepraszam ale tak mi wyobraźnia (chora) :( Kiedy się noc zarumieni o świcie i złoty strumyk wsączy się w zieleń namiotem liści ledwie zakryta (ochotnie) na ptasie rozkładam się trele w alkowie ziemi niebiańskie tony dzioby związują mowę perlistą niosąc w świat cały skrzydlate drżenia z pluskiem strząsają rosę wszystką w powietrzu fluidy ptasiej miłości i wiosna na zimę już się nie zżyma i świt przełamany w bezmiarze brzmienia w pazurkach przy (sprawnym) oku zatrzymam PS grube zamienia wyraz poprzedzający nawiasy dodają wyraz :)
Ewa_Kos Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Witaj! Też czekam na maj.Wiersz fajny.Pazurki - zabawne jak "łapka świtu" kiedyś gdzieś przeze mnie przeczytana.Pozdrawiam ciepło i znowu nic mi nie wyłazi:)))) EK
zak stanisława Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewo, i dobrze ze nie wyłazi, bo jakby wylazło, toby zmarzło, boć jeszcze nie maj:):):) -pu"łapka świtu"- fajna całuję kosy w nosy!
zak stanisława Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 wersja3 sosnowożakowa- he he Kiedy się noc zarumieni o świcie jak dwa jeże wtoczymy się w zieleń listkiem figi osłonięta zalotnie na ptaszka nałożę się trele w mojej alkowie niebiańskie tony dzioby związują mowę perlistą niosąc pod sufit skrzydlate drżenia z siebie strząsamy diamenty wszystkie w powietrzu burza ptasiej miłości i ja na ciebie też się nie nie zżymam świt przełamiemy bezmiarem brzmienia twoje w pazurach sprawnie zatrzymam dzienks sosen
adam sosna Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 1) nie czuj się zobowiązana moimi pomysłami 2)za dwa tygodnie wydadzą mi się do nieprzyjęcia :)
zak stanisława Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. póki co jest werszyn3,h ehe
Eugen De Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 gdy noc otworzy bramy świtaniu.......tu bym dał "otwiera"- czas niedokonany złoty promień wsączy się w zieleń....... i tu w związku z tym "wsącza" w wigwamie gąszczu dobrze ukryta na ptasie rozkładam się trele w altanę niebios nieziemskim tonom.... a może "w altanie"? dzioby związują mowę perlistą i niesie śmiechem skrzydlate drżenie.... jeżeli wcześniej "dzioby " to tutaj "niosą"! z pluskiem strząsając rosę wszystką....."wszystką"?, a nie "całą" w powietrzu muzy ptasiej miłości wiosna na zimę już się nie zżyma świt przełamany w bezmiarze brzmienia...a może "bezmiarem"?przy oku w pazurkach zatrzymam Pozdrawiam staszko
zak stanisława Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Eugenie, jakże miło ale też chciałabym żebyś wyraził zdanie na drugę wersję, tę poprawiłam wg wskazówek, pozdrawiam ciepło ES co do "całą"- to myslę że "wszystką " lepiej, bo cała kojarzy mi się z czymś jednym, dużym....
Alicja Red Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 dla mnie tak:D podoba mi się wiersz wprowadza w świetny nastrój=)
Rekomendowane odpowiedzi