jacek_sojan Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Spotkania, spotkania, spotkania z ulicami, rzekami, miastami; ach - te polskie wsie pod górami - Małe Ciche, Lipnica, Skomielna. Nowe słowa i twarze nowe, a przy twarzy imię i światło; niegasnące światło pamięci co się pali w gościnnych ścianach. Krajobrazy na wspólnych drogach, ten sam wieczór wszystkich nas słucha; w naszych oczach milcząca pełnia, w piersiach mocny uparty stukot. Gdzieś nas kuszą złoto i sława, a tu skarby nietknięte leżą; mogą czerpać, garściami czerpać ci - co w piękno i dobro uwierzą. A najwięcej jest tego w człowieku - w dobrych oczach dojrzysz twarz Boga, w dobrych ustach słowo co cieszy, w dobrych dłoniach i praca jest dobra. Ale smutek jak mgła nad łąkami od tak dawna, od lat nas spowija... Polski smutek. Mgła co rozmija dłonie z rzeczą, a słowa z myślami.
Beenie M Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Tak jakbym już kiedyś ten wiersz czytała - może był w warsztacie. Urocze Małe Ciche (kilka lat temu znalazłam tu kwaterę), góry, lasy, szemrzące strumyki i dobrzy ludzie - nic więcej człowiekowi do szczęście nie trzeba. Lubię takie klimaty. Ten smutek ... pozdrawiam serdecznie
Niewierny Tomasz Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Czytając ten wiersz przypomniała mi się płyta Marka Grechuty "Droga za widnokres" bardzo podobny klimat do tekstów/wierszy z tego albumu - tak mi się przynajmniej kojarzy. Spodobało się. Pozdrawiam
adam sosna Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 przeczytałem pędem skoczyłem do własnego tekstu wróciłem inny całkiem jakby też o pamiętaniu pozdrawiam PS ++ tak było dom zakryty słomą próg zdeptany chaty drzwi otwarte z serca sny wietrzonych poduch noc w hamaku w sadzie włodarzy zniszczonych dłoni czyszczenie naftowych świateł szklanicę zimnego mleka te chleby ukrzyżowane pytanie: czyj chłopcze jesteś? Zapomnieć? Pamiętam!
Lady_Supay Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Lipnica jest niedaleko mojej rodzinnej miejscowości.:) "Gdzieś nas kuszą złoto i sława, a tu skarby nietknięte leżą; mogą czerpać, garściami czerpać ci - co w piękno i dobro uwierzą." ...piękne... Słonka!
M._Krzywak Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Ciekawe, czy Jacek nucił sobie ten wiersz. Dobro, dobro - niniejszym nie przyjmuje od Jacka żadnej krytyki dotyczącej powtorzeń (zresztą powtórzenia mają swój genialny skąnidąd sens - o ile trafnie ich używac) Wiersz jest praktycznie do wydrukowania, a czytało się... doskonale. Aż zacytuje pewną piosenke mlodzieżową: "A ty nigdy nie zapomnisz smaku pierwszych pocałunków powiedz mi o wszystkich miastach ktore znają twoje kroki kiedy szukając spełnienia zaglądałeś ludziom w oczy" (analogs - nie wiem, czy dobrze pamiętam :) Pozdrawiam.
tchios Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 ciewy wiersz , mam pytanie czy chodzi o lipnice murowana ;)? bo to niedaleko mojej miejscowosci pozdrawiam.
jacek_sojan Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Beenie M.; tak, był w warsztacie; a ja tam spędziłem niejeden Nowy Rok, i niejedno weselisko...:))) Niewierny Tomasz.; to miało być śpiewnie; szkoda - że Grechuta tego nie zaśpiewa...a spotkałem Go w Małem Cichem... Adam Sosna.; taka korenspondencja mi odpowiada; choć w Małem Cichem więcej nowych, ale drewnianych domów typu altana, niż miejscowych...a domów zakrytych słomą nikt tu nie pamięta... :))); Lady Supay.; niedaleko? to może Jabłonka, albo Czarny Dunajec...pozdrawiam góralkę, ahoooj! a może Zubrzyca? jejku...w skansenie spędziłem niejeden miesiąc...ale wtedy co 2 dzień chodziłem na Babią...serdeczności dla Orawianki! :))) J.S M. Krzywak.; tak, pozostało nam tylko ponucic sobie pod nosem; do zobaczenia przy winie... tchios...niestety, to nie Lipnica Murowana, to Lipnica Wielka, na Orawie, pod Babią Górą; tamta jest pod Gdowem...J.S
adam sosna Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 tak mi się wydaje, że wiele istniejących jeszcze słów, rzeczy, istot przetrwa przez pamięć jeśli możemy - pamiętajmy wszystko (wiem, że patetyczny ten wpis ale to nic, to tylko ja)
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Nawet jak na kategorię: poezja śpiewana, przedostatania zwrotka... do interpretacji. Ale, jako Słoń, nie wchodzę (za ciasno - dobro zamknęło ściany) ;) b
jacek_sojan Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. skromniś...oczekujesz zaproszenia bo czujesz się gorszy? a skąd mistrzu te kompleksy...w Krakowie każdy jest żywym przechadzającym się pomnikiem, albo grobem zasłużonych (jakkokolwiek, niechby i przy tablicy albo przy szklenicy...); :))) J.S
jacek_sojan Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)); a może lepiej przyłączyć się do chórku, i choćby murmurando?... J.S
Jacek_Suchowicz Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Polski smutek. Mgła co rozmija dłonie z rzeczą, a słowa z myślami Rozminął się także słoń z porcelaną Jacku wiersz sympatyczny a czy śpiewany? Nie ma takiego tekstu, którego nie można wyśpiewać - nawet wielogłosowo Pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 "Polski smutek. Mgła co rozmija dłonie z rzeczą, a słowa z myślami" Rozminął się także słoń z porcelaną Jacku wiersz sympatyczny a czy śpiewany? Nie ma takiego tekstu, którego nie można wyśpiewać - nawet wielogłosowo Pozdrawiam Jacek
zak stanisława Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 tak, tak zrobiło się rytmicznie,śpiewnie, ckliwie, wspomnieniowo, całkiem do sklejenia jestem po tych cichych lipnicach, miło. Jacku pozdrawiam ES
jacek_sojan Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Jacku S.; nie, nie śpiewany, ale Messa nie chce mnie czytać... :((; zak stanisława.; nam tylko wspominać z rozrzewnieniem i mruczeć z kotami... :) J.S
Rekomendowane odpowiedzi