Lena Achmatowicz Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 liczy się to czym dom oddycha co ma za oknem i to co masz pod poduszką pod moją poduszką zamieszkał sokół zatrzymany w ruchu nadsłuchuje jak odwracają się kartki z nieznośnie cudownym światem ciężar nieba opada na łóżko przedwcześnie tłumi dni nietknięte w swojej bieli pierze dopasowuje się do głowy jak sterta kamieni skalista wyspa o którą rozbijają się dłonie bo widzisz zasłużyłam sobie na Alkatraz zasłużyłam na siebie duszę wszystkie krzyki pod moją poduszką sokół budzi się i zasypia w trzepocie skrzydeł prostuje kształty i wije się jak złota żyłka w polnym kamieniu
były__premier Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 proponuję wywalić lub przeredagować następujące frazy:z nieznośnie cudownym światem pierze dopasowuje się do głowy jak sterta kamieni duszę wszystkie krzyki od powstrzymania lekkiego ciężaru nieba i przedwcześnie tłumi dni w swojej bieli nietknięte spokojne jak święty w trzepocie skrzydeł prostuje kształty mój los który wije się jak złota żyłka w polnym kamieniu przesadziłaś z metaforami, w ten sposób nie da się zbudować interesującego wiersza, bo czytelnik się znudzi. skondensić proszę ten tekst. pozdry
Lena Achmatowicz Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 owszem myślę jak zmienić tekst. metafory nie wyprostuję - wiesz, poetyka. mogę skondensować. dzięki za wgląd;)
adam sosna Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 a mnie? każdego wersu żal może się przydać jemujej im so...
Lena Achmatowicz Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 mnie też żal każdego wersu:) panie Adamie, dziękuję za wgląd:) Lenka
były__premier Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale jak wiersz jest przeładowany to nie jest dobre dla niego;) trzeba dać oddech czytelnikowi! owszem, żal, ale mi kiedyś ktoś napisał pod wierszem, że poezja to sztuka rozstawania się ;) pozdry
Lena Achmatowicz Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale jak wiersz jest przeładowany to nie jest dobre dla niego;) trzeba dać oddech czytelnikowi! owszem, żal, ale mi kiedyś ktoś napisał pod wierszem, że poezja to sztuka rozstawania się ;) pozdry wiem:) dlatego usunęłam całą strofę:) a żal, żalem. kobra nocka
adam sosna Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 świat jest nieznośnie cudowny miejscami
Lena Achmatowicz Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 :) miejscami. dziękuję za wgląd i opinię, tym bardziej, że wyjątkowo ciężko tu debiutować. serdeczności Lenka
Stefan_Rewiński Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Już nie zmieniaj, pozdrawiam, Stefan.
zak stanisława Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Leno, wiersz z moim klimatem bardzo dziś dopasowałam sie do niego... pozdr ES
Lena Achmatowicz Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobrze:) pozdrawiam Lenka
Lena Achmatowicz Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cieszę się, że wiersz się podobał, nie cieszę się, jeśli zdołował. pozdrawiam serdecznie Lenka
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Jest jedna rada: nożyczki. Jeśli nie na żywca - to się upić. Najlepiej winem ;D Po co kursywa na początku? Nie rozumiem. Mamy: poduszkę (pierze - sokół - los, czyli emblemat peela) Elementy dodatkowe: kamienie - wyspa - Alcatraz (więzienie = dom?). Mamy też peela, który...? no właśnie co? śni? nie do końca chyba, przeżywa? też nie do końca. Wiem: roztkliwia się nad sobą, o! to jest cała zwrotka "ramioniasta" ;) Jeśli miałbym radzić, to raczej usuwać przede wszystkim uzewnętrzniane wprost emocje peela (lepiej gada poduszka z kamieni niż omdlałe ramiona). W końcówce wyciłąbym " mój los" - niech to się da wyczytać ze złotej żyłki. Wiersz ze snu wymaga analitycznego rozebrania i złożenia od nowa - tak to widzę. Dużo wyobraźni - ale i szaleństwa. Może coś skorzystasz? ;) b
Marlett Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie tyle wystarczy. pozdr.
Lena Achmatowicz Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mogę na żywca;) kursywa to czyjeś słowa; dobrze zinterpretowałeś, poza tym, że trzebaby w tym rozumieniu dom na łóżko zamienić. masz chyba rację z rozckliwianiem się. zaczynam przymierzać się do usunięcia strofy. a losu faktycznie nie musi tam być. skorzystam:) ty mnie tym szaleństwem chyba nie obrażasz, co? ;) :) dziękuję Lenka
Lena Achmatowicz Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie tyle wystarczy. pozdr. wiesz Marlet, wydaje mi się, ze nie do końca zrozumiałaś wiersz i wolisz czytać to, co sama skomponujesz. nie mniej dziękuję za ten pomysł. serdecznie pozdrawiam Lenka
Marlett Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie tyle wystarczy. pozdr. wiesz Marlet, wydaje mi się, ze nie do końca zrozumiałaś wiersz i wolisz czytać to, co sama skomponujesz. nie mniej dziękuję za ten pomysł. serdecznie pozdrawiam Lenka Sorry,no wiesz gdybyś zaczęła od pierwszej cześci,może jaśniej by było. Z pewnością nie lubisz jak ktoś grzebie w tym co skomponowałaś. Ale dzięki, wiersz ok.
jacek_sojan Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 "czym dom oddycha" - relacjami między domownikami; "co ma za oknem" - to nie tylko perspektywy trwania domu, ale także potrzeba otwartego horyzontu na przyjazny świat, zwłaszcza pod kątem estetyki; "co masz pod poduszką" - o czym śnimy, o czym - za czym marzymy, czego pragniemy; - to wszystko wymienia peel jako wstępny warunek pewnego ideału, zwanego domem, miejscem schronienia, odpoczynku; to warunek na własny, prywatny świat; a co jest...o tym mówią kolejne strofy, wprowadając czytelnika w atmosferę intymności peela; świat zwierzeń; czy "sokół" nie jest metaforą duszy, łaknącej też duchowej strawy, skoro w szeleście kartek zanurza się w "cudownym świecie"? fakt że "nieznośnym" niewiele w istocie zmienia... metafora poduszki - raz jako sterty kamieni, wyspy, więzienia - wskazuje na wagę świata snów, ich "osobność" i wyobcowanie od jawy; to w istocie rzeczywistość tak ciąży, więzi, uwiera...zasada przeniesienia znana z psychologii w języku poetyckim dobrze spełnia swoją rolę odsłaniania drugiego dna słów; metafora "żyłkowanego kamienia" umacnia poczucie "uwięźnięcia" peela, jego "szamotanie" się to potrzeba wolności, wyzwolenia się z "losu", który tak zdominował życie, skrępował i w jakimś sensie "znieruchomił"; czy to walka z koniecznościami czy ze złymi wyborami - trudno orzec; wiersz stanowi - ze względu na autentyzm tego zapisu - pewien dokument świata wewnętrznego, i tego psychicznego i tego myślowego; J.S i choć jest w warsztacie, trudno tu cokolwiek zmienić...to żywy, bogaty poetycko wiersz; ps.; sugestia Bogdana wydaje mi się warta zastanawienia, bo rzeczywiście - co wnosi ta kursywa? bez kursywy wiersz będzie bardziej scalony; a z tymi "ramionami" może prościej?: całą tą strofę zacząć od ciężar nieba opada na łóżko i przedwcześnie tłumi dni w swojej bieli nietknięte ale już bez: spokojnie jak święty...............??? J.S ps.; komentarz był przygotowany wczoraj, przed ewentualnymi zmianami... J.S
Lena Achmatowicz Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz Marlet, wydaje mi się, ze nie do końca zrozumiałaś wiersz i wolisz czytać to, co sama skomponujesz. nie mniej dziękuję za ten pomysł. serdecznie pozdrawiam Lenka Sorry,no wiesz gdybyś zaczęła od pierwszej cześci,może jaśniej by było. Z pewnością nie lubisz jak ktoś grzebie w tym co skomponowałaś. Ale dzięki, wiersz ok. gdyby tak było nie poprawiałabym wiersza zgodnie z podpowiedziami. pozdrawiam Lenka
Rekomendowane odpowiedzi