Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poszybować jako ptak na niebie
Posiąść te zdolności dar zgoła anielski
Cofnąć do przeszłości zabrać do niej ciebie
Przywrócić młodości mej obrazek sielski

Ujrzeć krajobrazy życia mego wiosny
Grożne gór oblicze piękne ich pejzaże
Rumieńcem okryty uśmiech twój radosny
W słońcu wykąpane nadbałtyckie plaże

Ponieść znów na rękach poprzez piach gorący
Kiedy podmuch wiatru okryć swym ramieniem
Trwać u twego boku, kiedy dzień gasnący
W mroku skrywa ziemię być sennym marzeniem

Zakochać się w wodach górskiego strumienia
W uśmiechniętej twarzy lustrzanym odbiciu
Tulić ciebie pieścić w chwilach uniesienia
W rytm wsłuchać miłosny w każdym serca biciu

Być twoim oparciem, gdy świat bez litości
Piętnując chciał zmusić miłości wyzucia
Za złe mając młodość cały kipiąc z złości
Z serca dziewczęcego wyrwać chciał uczucia

Napisać do ciebie znowu list miłosny
Brak mojej śmiałości ukryć między wiersze
Wyznać te uczucia, których umysł prosty
Słowami nie powie, kochanie najpierwsze

Opublikowano

Jarku. Jeśliś się zakochał bratku, to Ci wybaczam, ale jeżeli to tylko Twoje rozrzewnione wspomnienie młodości, gdzie de facto z jako takim nie może mieć nic wspólnego bo i nie ma, to chciałbym tylko napisać iż to chaos jest przegięty i deka nadęty tanimi słówkami. A propos słówek, to one może i nie byłyby takie znowu tanie gdyby ich nie rozszabrowało pewne znane wszystkim wydawnictwo, "Harlequine" - nie wiem jak się to pisze.
Ps. Czytałeś może coś w te mańkę? A, WY???

Opublikowano

Wiersz bardzo wznoszący, zakochany.....całkowicie Twój...jeśli to wspomnienie to pozostanie na zawsze w Tobie :) A Pan drogi Panie Dyapanazy widzę że ma Pan dużo do powiedzenia...szanujemy krytykę najbardziej jak można ale jesli człek nie odczuwa żadnych emocji ani uczuć nie posiada...niech nie krytykuje - taka moja rada!!!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Nata_Kruk  Synchroniczność... A poza tym pierwszy śnieg to zawsze dziecięca radość :) nawet u dorosłych :) Dzięki     
    • pierwsza dłoń argument   cios odłamek możliwość   dziś gładka tafla synaptyczny brak sprzeciwu   ściskamy nagrobki nowej liturgii - tu nie ma walki brak jest starożytnego ducha
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

przesyłam Tobie moje światło Migrenko :) lśni i skrzy :) przez zgaszone gwiazdy przecinając pustkę :)    pięknie :) buziaczki ;)     
    • @KOBIETA Ten wiersz jest jak miękki, nocny list do ukochanej osoby. Przemawia przez szczerość bez ironii, bez potrzeby maskowania uczuć, rozplątując przestrzeń intymności, gdzie noc nie jest tylko tłem, ale staje się językiem miłości i jej rekwizytami - welonem, falą, gwiazdą, wiatrem.
    • @Wędrowiec.1984 Bardzo dziękuję! Twój komentarz jest bardzo intrygujący. :))  @Alicja_Wysocka Dziękuję Ci z całego serca. Twoje słowa o myślach "nierozgarniętych", "półżywych, albo i mniej" brzmią jak przedłużenie wiersza. :)  Dziękuję za pyszną herbatkę w pięknej filiżance. :)  @Nata_Kruk Dziękuję Ci bardzo za te słowa – szczególnie za to piękne życzenie. Życzę Ci tego samego spokoju, który pozwala rzeczom dojrzeć do realizacji. :) @huzarc Dziękuję Ci za ten komentarz – czytając go, poczułam, że ktoś zobaczył w wierszu nie tylko to, co chciałam przekazać, ale też więcej. @Migrena Dziękuję Ci za ten komentarz – jestem nim głęboko poruszona i szczerze zaskoczona. Czytając Twoją analizę, miałam wrażenie, że ktoś otworzył przede mną mapy ukrytych ścieżek, których nie umiałam nazwać. To niezwykłe uczucie zobaczyć tak szeroki, filozoficzny kontekst. Twoje odniesienia do Arystotelesa, egzystencjalizmu, fenomenologii, hermeneutyki i taoizmu – to wszystko brzmi niesamowicie. Szczególnie poruszyło mnie to, co napisałeś o taoizmie i o tym łagodnym oczekiwaniu, aż rzeczy dojrzeją. Może właśnie w tym był sens tego wiersza. I dziękuję za te ostatnie zdania – znaczą dla mnie niezmiernie wiele. @Marek.zak1 Dziękuję Ci za ten komentarz – uwielbiam, jak łączysz w nim poetycką mądrość z życiową konkretnością.:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...