jacek_sojan Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 I wszystko już było zło i dobro pieszczota zdrada śmiech i lęk wszystko już było deszcze w sadach bezwstydna nagość myśli grzech i zawrót głowy zrozumienie i rzeki ciekłe szkło na udach była już zima ślad po zimie i chwila złota gniew i nuda było już wszystko była miłość szuflady pełne jej sukienek choć zdjęła wszystkie pod palcami nieznane czeka tu i wszędzie II szukali miłości tak czystej jak sen chłopięcy na siostrzanych kolanach tak odważnej jak rzeczny wir wstrzymany ramionami nastolatka szukali jej w gałęziach czereśni na dachach i strychach w lesie w bójce i w kuflach piwa w kinach a kiedy dochodził do nich jej niespodziany głos czynili to co może nieśmiertelny czynić granicą losu odziani w śmierć na swoją wolność zaprzysięgali III szukały miłości tak pełnej jak sen lalki szmacianej poddanej jak warkocz grzebieniowi i tak ostatecznej jak rozsypany mak szukały w zamglonych lusterkach myśli i w wielkich lustrach czerwcowego dnia w złym i dobrym śmiechu w soli w wosku w snach a kiedy się rozlegał ostrzegawczy głos szły jak w ciemne zaklęcia nic nie rozumiejąc oddając swoje suknie oddawały życie za nowy świat i dom
marcin krüger Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Jacku, nie oceniam techniki lecz zawartość słów w materii. Bywało lepiej, a wciąż uważam Cię za jednego z moich ulubionych autorów. Czekam na twe "prawdziwe odkrycie". Pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 taka nostalgiczna myśl w związku z W.całkiem dobrze ukazana. pozdr ES
M._Krzywak Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Czy ja wie, czy jest źle? Fakt, że o miłości, jednak ta miłośc tutaj ma wszystkie barwy - od złota piwa do złotej chwili (a czym jest ta chwila, ta chwila własnie?). Zresztą trzy częsci pełnią swoje osobne funkcje, a co za tym idzie - są trzy perspektywy patrzenia na to uczucie - a napisane ładnym, nie banalnym językiem (chociaż tutaj mam jedno zastrzeżenie - "oddawały życie za nowy świat" - świat jest paskudny, to jest pisanie nastolatki). Zatem wziąśc pod uwagę podział i kto się wypowiada w danym momencie - i czytac, warto. Pozdrawiam.
jacek_sojan Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja odwrotnie, wierzę że będzie TYLKO lepiej, bo to postawa optymisty; na "prawdziwe odkrycie" lepiej nie czekać, tak mi podpowiada moja trzeźwość, która jest niezależna od ilości wypitego wina na cześć moich czytelników; pozdrawiam ulubionego czytelnika! :))) J.S
jacek_sojan Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nostalgiczna, Stasiu, bo ciągnie nas tylko do tego, co nas przeorało i uformowało jako ludzi bezustannie poszukających ludzi; :))) J.S
jacek_sojan Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 jedno zastrzeżenie - "oddawały życie za nowy świat" - świat jest paskudny, to jest pisanie nastolatki). M.Krzywak to jest o nastolatkach! :); miłość wtedy przypomina wyprawę na K2! niektórzy giną, niektórzy tracą, niektórzy pozostają w glorii szczęśliwości; ładny komentarz, adekwatny do intencji; dzięki! J.S
Stefan_Rewiński Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Toż to poemat Jacku, masz u mnie wino, pozdrawiam, Stefan.
jasna Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jasne! Wszystko już było, ale TAKIEGO wiersza dawno nie czytałam. S.Rewiński ma nosa - to poemat :)) jasna
ot i anka Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 mnie też się podoba (nie czytałam komentarzy, ale domyślam się, ze inni tez na TAK:P) hehe, a ta koncówka to mnie się osobiście kojaży z zamążpójściem;D ale to wszystko przez to, ze miałam egz z obrzędowości ostatnio;)) no i ślub (a właściwie to wszystko dookolne- od zaręczyn do przekludzin- czyli przenosin panny młodej do domu pana młodego) to jest obrzęd przejscia- wtedy jest się w okresie mediacyjnym - przeżywamy "smierć" i ponowne "narodziny":) (oczywiście trzeba się trzymać "scenariusza";p) tak mi się skontekstowało kulturowo:D zboczenie;) pozdrawiam
Ela Adamiec Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Poemat, to jest poemat i pal licho warsztatową sprawność, bo w nim duszy mnóstwo...tak wszystko już było, ale ...to wszystko co było ciągle jest potrzebne, na jutro...dla innych, dla nas samych, bo tak jakoś jest,że szukamy ludzi...:) pozdrawiam:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Imienniku - epopeja to, to nie jest, ale zasługuje na uwagę. Świetnie poradziłeś sobie w pierwszej części z rymami i szkoda że dalej nie pociągnąłeś. Znając Twoje możliwości posiedź na tym jeszcze z dzień i dopieść a może wtedy..........ho ho i jeszcze więcej, bo treści znakomite. Teraz plusuję i pozdrawiam Jacek
Rekomendowane odpowiedzi