Lilianna Szymochnik Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Pewien wilk zgłodniały włóczył się,po lesie, był już bardzo stary przemęczony życiem marzył o śniadania w brzuch mu,burczało kiszki marsza grały ledwie się poruszał. Myślał,tak nad swoim wilczym życia losem młody już!..nie jestem w biegu sapkę łapię zgonić nic,nie mogę dech w pogoni tracę. Zęby wyszczerbione ledwie złapię żabę, byle głód oszukać, by odpocząć sobie i się wreście wyspać o brzuchu zapomnieć. Och!..mój wilczy losie och!..ma dolo wilcza wył!..po całym lesie, aż go było słychać w okolicznej wiosce, jak wył!..do Księżyca. Nagle myśl,mu błysła! zbawienna z pomocą, może by,tak lisa sprytem ukraść ,coś?-z kurnika, ale czy?..podołam swoim wilczym sprytem lisem,ja!..nie jestem w tym zawodzie mistrzem. Jestem więc zmuszony przysmak,ten docenić. Jak pomyślał!..tak zrobił! ruszył cielskiem starym wyleniałym ciężko z nory, ze starego legowiska w nocne wilcze łowy lisiego kąska zakosztować, który ów!,,tak cenił. Noc już ciemna była gwiaździsta głęboka, jak ruszyło wilczę w kurnik zapolować kryły go ciemności sprzyjały pomocnie psa nie było słychać w obejściu w zagrodzie. Wpatrywał się wokół starym wilczym ślepiem, nie widział kurnika, który stał,tuż obok. Jak?-go mam odnaleźć pierwszy raz,tu jestem węchem się posłużę, ale zawiódł srodze spalił na panewce.. ślepiem ledwie widział cisza głucha wszędzie źle to obmyśliłem myślało!..wilczysko jutro z rana przyjdę i obadam lepiej teren. I wrócił leniwie.. ledwie człapiąc łapy, do swej wilczej nory bardziej głodny i zmęczony. Nazajutrz nie przyszedł zdechł w swej wilczej norze kończąc wilczy żywot, ze starości swojej, Morał z wierszyka wypływa więc taki! "Starość nie radość", to ludzkie stwierdzenie, tak moje dzieciaki, może to i lepiej zdechnąć w jakieś dziurze, niż,tak po lisiemu- kraść kruchła kurze. To wierszyk z szuflady- mający,ze dwadzieścia z górą lat.
Rekomendowane odpowiedzi