Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za dobitnie czasem
Dorysowuję kolejny element w układance ulic
Ukłuwam myśli
Przesączone z zawczasów

Nie potrzebnie
Trwonie krople mojej krwi
Przestrajam dźwięki w kabinie mych snów

Odsuwam na później
Chwile patetycznie usłane fiołkami
I różami czerwonymi
Chwile pachnące łąką
I porankiem pachnące

Akurat udaje zwycięzce
Ozdabiam grób mój
Wieńcem laurowym
I w pośpiechu
Wciskam słowa w zakurzony gramofon
Który i tak
Dumnie sączy jedną tylko pieśń:
Carpe diem tralala , carpe diem....

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Wakss To trudny wiersz - przejmujące świadectwo okrucieństwa wojny i ludzkiego cierpienia. Stworzyłeś stworzył mocny, wizualny obraz traumy, używając surowych, ale poetyckich metafor - od "strużek potu" po "chłodny szept lufy". I chociaż dotyczy krwawych wydarzeń w Republice Konga, to niesie ze sobą uniwersalizm - wojna zabija godność i niewinność. Ostatni wers "chłodny szept lufy, ostatni głos wieczoru" to szczególnie mocne zakończenie, łączące intymność z grozą.
    • @andrew To bardzo wymowny wiersz o złudności pierwszych wrażeń i powierzchownych uczuć. Uchwyciłeś ten moment, gdy słodka iluzja zderza się z rzeczywistością. Końcówka jest bardzo mądra - rozróżnienie między zauroczeniem a prawdziwą miłością. To rozpoznanie, które przychodzi z doświadczeniem.
    • Termin — w poezji słowo abstrakcyjne. Niejedno życie przeżył o motywie jesiennym wiersz. W wieczór jeszcze przechadza się biały kostium z białym szpicem. I ja o tym opowiadam i omiatam stąd ulice. Więc tym wzrokiem tak sokolim, jak Horpyna wciąż do przodu, ja ci o tym opowiadam, że najsłabszych pragnie wzorzec. 25.09.    
    • Poznając świat poznamy lepiej siebie.                                 * Poznając siebie poznamy lepiej świat.  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witaj Alicjo - dziękuje za czytanie i ciekawy komentarz - mi chodzi o tą inną wiarę                       taki już jestem dociekliwy nic nie poradzę - a takich jak ja                       niedowiarków jest pół świata -                                                                                  Pzdr.serdecznie. Witam - dokładnie tak ja napisałaś - dziękuje za zrozumienie -                                                                                                Pzdr.serdecznie. Witam - zgadza się nie tylko ja szukam prawdy  - dziękuje za przeczytanie i komentarz -                                   Pzdr.słonecznie. @Andrzej P. Zajączkowski - @huzarc - @Toyer - dzięki - 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...