Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

porzucić sen zimowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

wybacz, ale np. w moim przypadku to z jednej strony intensywne życie nocne związane z wielokrotnym bisowaniem imprezy noworocznej (!), z drugiej - każdy początek roku przynosi wzmożoną aktywność towarzyską i zawodową, co w konsekwencji zabiera konieczny czas i spokój na kontemplację poezji, także jej tworzenie...a góry ze skąpymi łachami śmiegu kuszą na zażycie szaleństw zimowych nie mniej niż kobiety swoja urodą...zatem cierpliwości...wszystko wróci do normy, a my (ja) na org...orgia słowa też ma swoje kuszące atrybuty;
ale widzę, że radzisz sobie znakomicie, i niektórym przywracasz przytomność umysłową niczym prawdziwy lekarz pogotowia; pozdrawiam! :)); J.S

Niektórzy mają np. sesje..

A mi się wydaje, że ilość komentarzy pod wierszami nie zmieniła się zbyt diametralnie... Niektórych wiersze poprostu nam sie podobają inne nie.. A niektórzy od razu zaczynają kłótnie i to dlatego pod ich wierszami są 3 strony kometarzy.. Ale ja takie dyskusje omijam raczej..

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Szkoda tylko,że prawie w ogóle nie zwracacie uwagi na wiersze (szczególnie w warsztacie) tych,którzy są od niedawna na forum i czekają na konkretne uwagi,ech...
A co do zimy...hm...no tak-śniegu nie ma,ale to chyba lepiej,że jest w miarę ciepło i nikomu spodnie nie przymarzają do tyłka.A przynajmniej ja czuję się lepiej kiedy słońce świeci nieco dłużej..jakoś taki lepszy nastrój...

Myli się Pan.. Ci którzy są od niedawna na forum maja duzo komentarzy a to z tego względu, że często nie umieją przyjmować krytyki i kłócą się o wszystko. Choć nie będę uogólniać. Ja się przyznam, że komentuję tylko w Z, poza tym najczęściej komentuję u osób, których wiersze najbardziej mi się podobają. Staram się też komentować gnioty, ale po 10 gniotach z kolei już mi sie odechciewa pisać ciągle to samo

Dobrze..przyznaję,że sam byłem wielce oburzony komentarzami pod moimi wierszykami,ale teraz staram się korzystać z wszelkich uwag...Rozumiem...tylko teraz kiedy forum mi uświadmiło jak wiele pracy jeszcze przede mną,tak kiedy umieszczam w warsztacie coś,co napisałem,to mam nadzieję,że uda mi się to jakoś poprawić,a tymczasem zero odezwu...a może nie mam racji(?)już sam nie wiem...
Pozdrawiam.

Masz rację. Może brak komentarzy wynika z braku czasu lub chęci.. ale potem się dziwią, że ktoś umieszcza coś w Z a jego wiersz jest niedopracowany. Jak ma cos dopracować w warsztacie, kiedy nikt mu nic tam nie napisze..
No.. Zawsze zostaje jeszcze P, albo niech nie umieszczaja wcale..

1 - złączyc Z i P w jedno (bo to jest bzdura - zaawansowana może byc tylko ciąża)
2 - jest jak było zawsze (tylko, że teraz w Z dużo więcej "kurw" leci)
3 - niech sobie każdy komentuje jak chce, byle zgodnie z regulaminem (szczególnie, że "kontruktywny komentarz" to mit)
4 - jest dużo dobrych wierszy
i tyla.

nie tylko kurw, ale i kurew trochę więcej.

To i tak jest walka przegrana - jak widac dany (przykładowy) autor dostaje 23 komenty, że napisał gniota, a jedna osob a(przykładowa) daje 24 komenta w ktorym pisze że to arcydzieło i że to 23 idiotów się nie zna i oczywiście autor danego gniota wierzy tej jednej osobie.
ech...
a zresztą o czym my tutaj mowimy - w debiutach siedzą starzy wyjadacze, co mają po xxx komentów, a w Z wchodzą klarnety, którym mama powiedziała, że fajnie piszą, a koleżanka potwierdziła i przy okazji też się zarejestrowała.

Czyli - co to za debiuty? Do debiutów dawac debiutantów, a do zaawansowanych zaawansowanych, a nie wciskac swoich znajomków, k... wasza mac

To i tak jest walka przegrana - jak widac dany (przykładowy) autor dostaje 23 komenty, że napisał gniota, a jedna osob a(przykładowa) daje 24 komenta w ktorym pisze że to arcydzieło i że to 23 idiotów się nie zna i oczywiście autor danego gniota wierzy tej jednej osobie.
ech...
a zresztą o czym my tutaj mowimy - w debiutach siedzą starzy wyjadacze, co mają po xxx komentów, a w Z wchodzą klarnety, którym mama powiedziała, że fajnie piszą, a koleżanka potwierdziła i przy okazji też się zarejestrowała.

Czyli - co to za debiuty? Do debiutów dawac debiutantów, a do zaawansowanych zaawansowanych, a nie wciskac swoich znajomków, k... wasza mac
to ja może z tej strony uderzę - Twój przykład nie jest trafiony, bo każe on sugerować, że tylko i wyłącznie większość ma rację. jeśli o mnie chodzi - to, że 23 osoby napisały, że coś jest gniotem, dla mnie jest niczym. tym bardziej, że nie wierzę w coś takiego jak znawcy, jeśli idzie o poezję. tym bardziej jeszcze, że widziałem wiersze, które były wyniosione niemal do sacrum, były to podręcznikowe pozycje, a poziomem częstokroć ulegały tutejszym wierszydłom, które są nieźle besztane. generalnie chodzi mi o brak obiektywizmu kogokolwiek. nikt nie może twierdzić, że ten tekst jest lepszy od tamtego, bo to niezmierzalne, albo inaczej: by móc tak twierdzić, trzeba poznać prawdę absolutną, czy też piekno, hm, jedyne (żeby nie powiedzieć "piękno samo", bo się platon obrazi). coś idealnie obiektywnego. a chyba żaden człowiek czegoś takiego nie poznaje, więc w ogóle nie wiem, o co cały szum. w ameryce też niby-obiektywni dają oscary za jakieś chłamy, a - co mnie zawsze boli - Ennio Morricone za muzykę do "The good, the bad and the ugly" nic nie dostał, a nuta genialna (i to nie jednostkowa opinia, wręcz trudno spotkać kogoś, kto posłuchawszy tej nuty, twierdzi, że to bajzel, tym bardziej, że utwór powstał jakiś czas temu i był jedynie na potrzeby przytoczonego westernu).
kończąc, jeśli 23 osoby napiszą, że coś jest gniotem, a przyjdzie osoba nr 24 i powie, że tekst jest niezły, to autor może wierzyć komukolwiek, gdyż prawdopodobnie wszyscy się mylą, tj. coś ma w sobie trochę piękna i w takim stopniu jest piękne. dlatego postulowałbym raczej za zamieszczaniem opinii typu: "podoba m isię", "nie podoba mi się", choć sam nie wiem, co by to miało niby wnieść. śmieszy mnie uczenie poezji. jeśli komuś coś przypada do gustu (mówię o tekstach jako taikch), to je czyta i nie robi rumoru. jeśli się nie podoba, to przestaje czytać i przeskakuje na kolejny tekst. a teksty: "porównanie jest nietrafione" schowajcie sobie do kieszeni, bo to tak jakby mówić, że w filmie science fiction ta i ta akcja jest niedopomyślenia. w poezji można wszystko. można ją nawet wyrzucić do kosza, jeśli ktoś uważa to za słuszność.
aha, zdaję sobie sprawę, że sam robię tak, jak nie chcę by robił ktokolwiek, ale cóż, to tylko moje idee, których będę się trzymał jedynie na poziomie teoretycznym w pewnych aspektach życia, ale jeśli chodzi o opinię i to, komu spodobał się mój utwór, będę zawierzał jedynie tym, którzy mówią, że mój utwór jest wspaniały. i mniejsza o to, że ktoś powie, że jestem dufny, czy że mam schizofrenię czy jakieś inne schorzenie, bo tak po prawdzie - tego też nie idzie dowieść, tak więc wszyscy schizofrenicy może tak naprawdę są jedynie ludźmi genialnymi i najzupełniej zdowymi, zaś chorzy są wszyscy inni, a ludzie na pozór dufni są tak naprawdę skromi i umieją dostrzec prawdę. trudno dotrzec do czegokolwiek.
wybacz, że aż tyle. jeśliś dotrwał do końca, nie wypada nie pogratulować, dlatego - winszuję [gratuluję] cierpliwości. nie czytam drugi raz tego, co już napisałem, mam nadzieję, że żaden chochlik się tam nie wkradł i że wyjaśniłem swoją myśl, choć powierzchownie, to jednak czysto.
pozdrawiam. ps. nie miej za złe, że zupełnie się z Tobą nie zgadzam - nie moja wina (a może to w ogóle żadna wina?), że ktoś sprawił, że taki własnie jestem.

Dotrwałem :)
Ale tak - w jednym punkcie się zgadzam - nie ma obiektywnych opini, ale są błędy warsztatowe, które można wyłapac, np. "ten koń ma ręce", albo wspina się w dół" czy "cofa się wstecz" (no, chyba że jest to widocznie zamierzone. Czyli negacja "nieobiektywnych" opini nie ma sensu
- jak ktoś uważa, że nie ma nic do powiedzenia, a się wypowiada - jest to conajmniej zaskakujące - i w tym momencie komentarze byłyby zbędne - bo po co je?
- tak się składa, że istnieje nauka o poezji - "poetyka" - czemu z niej nie korzystac? (pomijam np. studia filologiczne)
- "podoba się"/"nie podoba się" to jest dopiero spłycenie i nuda,
- i na koniec - czy przykład jest nietrafiony? Czytam, widzę, wyciągam wnioski.

Krótko i w punktach - ale czas, czas, czas...

problem chyba polega na tym, że się nikomu (ze starych) już nie chce. poza tym, nikt nie jest tu na etacie. mi się znudziło czytanie pierdół, jak mam czas, sięgam po książkę, a tu zaglądam tylko z przyzwyczajenia, dlatego na mnie już nie można liczyć. a sama nie zamieszczam, bo wiem, że już się tu za wiele nie nauczę ( a to że nie piszę i może odetchniecie z radością to już inna sprawa:)).
nowi przychodzą bezkrytyczni w stosunku do siebie, a o poezji nie wiedzą zbyt wiele, uroiło im się, że będą pisać, bez jakiegokolwiek przygotowania (bez obrazy, wiem, że to uogólnienie i są na pewno wyjątki). dlatego moja rada dla początkujących jest taka : czytać, czytać, czytać aż do momentu aż sami zobaczycie co jest źle. wtedy człowiek zaczyna się, albo wstydzić i przestaje pisać, albo się rozwija - życzę tego drugiego.

to tyle.
pozdr. a

Aczkolwiek w jednym spostrzeżeniem się zgadzam - faktycznie, po jakimś czasie wszystko powtarza się wręcz cyklicznie, aczkolwiek trzeba brac pod uwagę, że raczej wiecznie tutaj nie bedziemy.
Przyjdzie czas, że i Krzywak będzie musiał iśc do pracy (błeeeeeeeeeeeee)
:)

i_e Ty to akurat nie powinieneś się wypowiadać o konstruktywnej krytyce. Wystarczy wczorajszy przykład. Wchodzę sobie na forum, a tam rundkę sobie zrobiłeś po forum. Czytam i co: albo teksty typu:

"co za bullshit. "

"wypierdalaj z tą chujnią, oyey-waflu. "

"wafel, morda. "

"jejku, aleś ty głupia. "

- bardzo twórcze..

Albo wywody, w których przyczepisz się do najmniejszego szczegółu, aby się czepnąć, których nikt nie ma siły przeczytać.Do tego styl Twoich wypowiedzi pozostawia wiele do zyczenia. Chyba jesteś fanem Dody Elektrody

Za dużo ćpasz człowieku..

Miałam się do Ciebie nie odzywać, ale czasem już sił brak poprostu.. Jak ja Cię nie lubie ...

Pozdrawiam mimo wszystko..

Aczkolwiek w jednym spostrzeżeniem się zgadzam - faktycznie, po jakimś czasie wszystko powtarza się wręcz cyklicznie, aczkolwiek trzeba brac pod uwagę, że raczej wiecznie tutaj nie bedziemy.
Przyjdzie czas, że i Krzywak będzie musiał iśc do pracy (błeeeeeeeeeeeee)
:)

czas, który już tu spędziłam, o wieczność zahacza :))))
może brak we mnie tej ciekawości, którą miałam kiedyś, tkwi we mnie przeświadczenie, że nie przeczytam tu nic (albo bardzo rzadko) na tyle odkrywczego, żeby się tym zachwycić, a co jak co, czytamy nie tylko po to, żeby zabić czas, komuś pomóc, ale przede wszystkim, żeby coś z tego wyciągnąć.

pozdr.a