Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mróz kwiatem sypnął na szyb prześwity
w zwiewne koronki je przybrał
chłodem malując wzór znakomity
swobodnie na oknie igrał

dziadek wraz z wnuczkiem karmnik buduje
by ptactwo nakarmić głodne
każdy odzienie ciepłe wyjmuje
nastały zimy dni chłodne

i zapachniało świerkiem zielonym
i święta grudniowe przybyły
z nimi opłatek i barszcz czerwony
mróz - w gorąc serca zmieniły

bo choć nie znosisz zimowych chłodów
dziękuj za Święta DZIECIĘCIU
tkwi w tobie przyrząd topnienia lodów
ukryty w gorącym sercu :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• w sens dyskusji wodę wlano pustosłowiem ją nazwano
    • @Berenika97 Dziękuję. Trochę się bałem, czy nie wyjdzie to zbyt patetycznie.  @viola arvensisMasz rację. Powinienem tutaj postawić cudzysłów. Tak długo, aż tam na niebiosach wykrzykną: "Diabły! Już wystarczy!"
    • @viola arvensis Dziękuję za ten komentarz. Właśnie taki styl pisania jest u mnie spotykany najczęściej, witam cię serdecznie na portalu i mam nadzieję jak najczęściej do zobaczenia.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

jestem pełen podziwu ale pracuję prowadzę samochód, mam spotkania z klientami i nie daję rady. Staram się w piątki nie jeść mięsa a poszczę jak mam dzień wolny w domu. Nie umiem. Jak jestem głodny mam problemy z koncentracją. Podziwiam, bo już kilkakrotnie Lenczewska w swoim Świadectwie kilkakrotnie mi o postach przypomina Ale do rzeczy "Czyńcie sobie ziemię poddaną"  Ustanowieni zostaliśmy gospodarzami tej ziemi i mamy mądrze wykonywać swoje obowiązki. Rośliny i zwierzęta są dla nas. Służą nam i są także naszym pożywieniem. Mamy je hodować stworzyć godne warunki życia, ale nigdy przenigdy się nad nimi znęcać.  Pytasz: "co my ludzie robimy zwierzętom?" a ja dodam "co my ludzie robimy roślinom?" Okazuje się, że one też porozumiewają się między sobą, czują ból. Cała przyroda jest w jakiś cudowny sposób z sobą połączona i się porozumiewa tak jakby znała "swoje miejsce w szeregu" łańcuchów pokarmowych. Mało tego odnoszę wrażenie, że zwierzęta rozumieją jak ludzie rozmawiają między sobą i mówią o nich. A śmierć mojego drugiego psa (Fado - owczarek niemiecki) mnie rozwaliła. Mieszkam w domku, a miejsce psa jest w budzie na podwórku za ogrodzeniem (bez łańcuchów) Psem zajmowała się moja córka a ja co jakiś czas przynosiłem mu jakiś dobry kąsek z bazaru typu kość z resztami mięsa lub jakieś podroby. Strasznie się cieszył, ale miał już 16 lat chorował i któregoś dnia wieczorem chodził koło domu i poszczekiwał. Córka zeszła do niego. Położył łeb na jej kolanach spojrzał na nią smutno i zdechł. No cóż zdechł pies stary czas jego przyszedł. Nad ranem śni mi się: stoi za oknem merda ogonem i chce się łasić. Właśnie mam do niego wyjść i... się obudziłem. Przyszedł się pożegnać? No niemożliwe zwierzaki duszy nie mają - zbieg okoliczności, przypadek - nie wiem. Jestem głupi - z poprzednikiem było podobnie. Sylwku ja w zwierzętach widzę zwierzęta w roślinach rośliny. One mają nam służyć a my mamy o nie dbać - służą nam także jako pokarm. Pozdrawiam ps do tych rozważań zabijania ludzi i wojen nie mieszam - działają zupełnie inne prawa
    • @viola arvensis dzięki :)   napisałem już kiedyś o dzieciach tych Państwa z dzisiaj - Karaluchy......   a jutro wrzucę tekst o dziadkach. tych spod Bydgoszczy.   ale te walki.....   duszku - bądź :)  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...