Gabriela Wrona Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 ach buntownicze nieuległe jakąż mi sprawiasz trudność swym drżeniem gdy ambicje marzenia i plany obnażasz z purpury wielkości a pochylasz się i skłaniasz nad drobnymi gestami miłości
Judyt Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 drobny gest zawsze trafia, a szczególnie z samego rana ;), jednak zmieniłabym układ treści pozdrawiam serdecznie
Marlett Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu widzę patos,ale można popracować nad tym fragmentem. PozdrawiaM.
Gabriela Wrona Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dziękuję za wszelkie słowa :) Są dla mnie cenne zwłaszcza, że to mój pierwszy wierszyk ;)
Veronique Sijka Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 a mi się konstrukcja w oczach chwieje i nie czyta się dobrze, więc się trochę czepiam dodam też że ja osobiście nie gustuję z połączeniu zwrotów patetycznych połączonych z miłością, powinno być lekko. już więcej nie gderam bo to początki więc trzeba próbować i próbować serdeczności v.
Gabriela Wrona Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dziękuję ... coś z tą konstrukcją pokombinuję ;)
egzegeta Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 buntownicze nieuległe swym drżeniem jakież mi sprawiasz kłopoty ambicje marzenia i plany obnażasz z purpury wielkości pochylasz się zawsze nad niedolą i gestami uczuć Gabrielo taka moja wersja, nie twierdzę że dobra ale moja:) Pozdrawiam i życzę weny:) PS. Jak widzisz "miłości" wyrzucone, "trudności" zamieniłem na kłopoty, żeby uniknąć rymowania z "wielkości" i pochylać się i skłaniać - prawie to samo/pleonazm/ - jedno wyrzucone Rymy w niełasce:)
Gabriela Wrona Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Dziękuję egzegeto :D ciekawa wersja ... moje poprawki wyglądają tak: ach buntownicze nieuległe swym drżeniem jakąż mi sprawiasz trudność ambicje marzenia i plany z kolorów radości obnażasz otulasz wspomnieniem tęczy drobne gesty miłości
egzegeta Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a jednak ta "miłość" musi zostać??? lepiej byłoby ją zmetaforzyć:) Ale już lepiej:) Pozdrawiam PS. Ja bazuję, na opiniach znawców poezji tego forum. Moje kiedyś ulubione końcowe wersy pewnego wiersza brzmiące: "i ogrzewana ciepłem najczulszym miłość w moim sercu" zalecono mi: - wywal te dwa ostatnie wersy - I wywaliłem:) I wiem dziś, że wiersz zyskał zdecydowanie
Gabriela Wrona Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak, to takie "puste" słowo.. ambicje marzenia i plany z kolorów radości obnażasz otulasz wspomnieniem tęczy mozaikę drobnych gestów Myślę, że taka wersja będzie lepsza ... i raz jeszcze dziękuję za uwagi i pomoc w moich poetyckich pierwocinach ;)
egzegeta Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Gabrielo, ale zbyt dużych zmian dokonałaś bo np. bardziej podoba mi się "obnażasz z purpury wielkości" niż jak teraz jest - "z kolorów radości obnażasz" i inne też w oryginale są lepsze. Ale to jest tylko moje zdanko:) Pozdrawiam
Polonia Abaddon Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Najbardziej podobała mi się wersja pierwotna i nie mam nic przeciwko tej miłości. Ale wiersz średnio mi się spodobał. Nie mam pomysłu jak go poprawić. Lepszy chyba być nie może. To, że do mnie nie bardzo przemawia, to tylko kwestia mojego gustu.
Gabriela Wrona Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 dzięki za ocenę :D
Rekomendowane odpowiedzi