Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Tarnica. Zbieranie obrazów.

Rekomendowane odpowiedzi

jest piękna pogoda
wolne od zasięgu myśli. trwa era chmur
aniołów stróżów przesądnych

bieszczadzkie ostre powietrze
w końcu odróżniam
żółte kwiaty rodem od zielarki. na chore serce
aksamity mieniące się halnym witaniem
perskie dywany. wbite ostrogi grani.

muzeum ikon nature
w dużym formacie
w milionie bitów
wyjdź z siebie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

oj gubią się gubią.
a Twój komentarz jest dowodem na to, że udało mi sie zawrzeć to co chciałam.

na moje ucho to mieszanie języków: ikony i bity, bo co ma technika do sacrum - to zupełnie inny wymiar! i poetycki, i filozoficzny, i językowy; J.S

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

oj gubią się gubią.
a Twój komentarz jest dowodem na to, że udało mi sie zawrzeć to co chciałam.

na moje ucho to mieszanie języków: ikony i bity, bo co ma technika do sacrum - to zupełnie inny wymiar! i poetycki, i filozoficzny, i językowy; J.S
i chcesz powiedzieć, że te wymiary się nie przenikają czy, że może tu przenikają się nieodpowiednio

ikona jest i dziełem estetycznym, dziełem sztuki, ale także obiektem kultu, i w zależności, z jakimi intencjami podchodzimy do ikony - albo wyzwalają się w refleksji pojęcia badawcze przynależne do ikonologii i ikonografii, albo angażujące nas pojęcia religijne w obszarach których znajduje się np. modlitwa - szczególny rodzaj odniesienia się do symbolu; natomiast "bity" to świat techniki informacyjnej, a właściwie pewnego systemu informacji, mającej charakter czystej fizykalnej inżynierii; i owszem - to wszystko razem funkcjonuje w tym samym świecie, obok nas, ale całkiem inaczej - nieporównywalnie inaczej angażuje nasze "jestestwo"; to jakby inna klasa znaczeniowa; bardzo niedobre jest mieszanie znaczeń, do których się odnosimy, bo w ten sposób cała nasza świadomość "bycia" w świecie prowadzi do chaosu, a rozumne bytowanie pragnie jednak semantycznego porządku, by było wiadomo, gdzie się jest, i dokąd się zmierza...J.S