Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Na sztalugach notesu tworzę piórem obraz, rozebrałem modelkę bujną wyobraźnią. Nagość siadła wygodnie nieopodal okna, rude włosy w nieładzie spłynęły do ramion. Rozrobione litery wmieszałem w wyrazy, na palecie umysłu powstawały wersy. Urodziwej dziewczyny malarz kontur znaczył, metaforą w sonecie opis ciało pieścił. Przeniknęły do strofy lubieżne zachwyty, puenta w pełni zakwitła refleksją jaśminów. Okoliły lirykę melodyjne rymy, wdzięk pozostał na kartkach sennego zeszytu.
Espena_Sway Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Leszku, lubię impresjonizm, dlatego wiersz jest mi bliski. synteza sztuk - bardzo, tym bardziej, jeśli jest motyw sztalugi :P serdeczności Espena :)
Oxyvia Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Świetne! Przepiękny, liryczny, malarski, impresjonistyczny opis - nic ująć, nic dodać! Biorę do ulubionych! Dzienks!
Małgorzata_Jaworek Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 dla mnie pusty tekst. Impresjonizm? Nie, w żadnym wypadk, to raczej realistyczny opis z elementami poezji. Metafory niewyszukane (np.: bujna wyobraźnia). Malowanie słowem - mało odkrywcze. Ciężko się to czyta. Może tak, puścić wodze tej wyobraźni i spróbować napisać wiersz od nowa. Pozdrawiam
Cecorka Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Troszkę mi smutno, panie Leszku, że potwierdzając swoje słowa, nie dopełnił pan ich w formie sonetu. Ale co tam, na szczęście nam, urodziwym dziewczynom, zostaje uroda na pocieszenie... i z pana wiersza ciesząc się jak głupia bo nikt, tak jak pan do dzisiejszego dnia, metaforą mnie nie dopieścił - "Damę z obrazu" w osobnym wątku dedykuję. Szczerze pańskiemu talentowi oddana, Cecorka
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Espeno, troszeczkę liczyłem, że sztalugi Ciebie, dawno nie widzianą, przyciągną. Pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I jak Ciebie nie lubieć Oxyvio? Dziękuję i pozdrawiam cieplutko. Leszek :)
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie sądzę aby konieczne było pisanie tego wiersza od nowa, a także nie mam i nie tylko ja kłopotów z czytaniem tych kilku strof. Czy mało odkrywcze, może i tak, gdyż nazywanie poetów lirycznymi malarzami znane jest od dawna. Zapewne bełkot poetycki (to z wypowiedzi jednego z jurorów konkursu poetyckiego: im wiekszy bełkot poetycki, tym lepszy wiersz) byłby mniej pusty, bardziej wyszukany i odkrywczy, ale nie byłby moim wierszem, moim patrzeniem i odczuwaniem. Co do impresjonizmu to polecam dwie definicje: impresja 1. ulotne wrażenie; 2. nastrojowy utwór muzyczny, opis literacki lub obraz; impresjonizm kierunek w kulturze europejskiej, którego główną zasadą było utrwalanie ulotnych wrażeń artysty; Czy aby na pewno tytuł nie przystaje do treści? Pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Troszkę mi smutno, panie Leszku, że potwierdzając swoje słowa, nie dopełnił pan ich w formie sonetu. Ale co tam, na szczęście nam, urodziwym dziewczynom, zostaje uroda na pocieszenie... i z pana wiersza ciesząc się jak głupia bo nikt, tak jak pan do dzisiejszego dnia, metaforą mnie nie dopieścił - "Damę z obrazu" w osobnym wątku dedykuję. Szczerze pańskiemu talentowi oddana, Cecorka Cecoreczko wyręczyłaś mnie w tym znakomicie. Pozdrawiam Leszek :)
M._Krzywak Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Dzisiaj już bez uwag i dawania chyłkiem drapaka. Wyraźne TAK - i super, że Leszek wraca do formy. Tej wysokiej. :) Pozdrawiam.
Ela Adamiec Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 piękny wiersz, zauroczył:)
Messalin_Nagietka Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Leszku - no i nareszcie jakaś akcja, choć impresyjny obraz, ale poproszę o drugi sen z ukłonikiem i pozdrówką MN
Gość Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Na sztalugach notesu tworzę piórem obraz, (rozebrałem modelkę) bujną wyobraźnią. brzytki fragment, głupia interpunkcja Nagość siadła wygodnie nieopodal okna, lekko się czyta, ale banalne rude włosy w nieładzie spłynęły do ramion. okna rude włosy-przyrzutnia nawet fajna (Rozrobione litery) wmieszałem w wyrazy, ??? na palecie umysłu powstawały wersy. dość trudne skojarzenia Urodziwej dziewczyny malarz kontur znaczył, metaforą w sonecie opis ciało pieścił. Przeniknęły do strofy lubieżne zachwyty, puenta w pełni zakwitła refleksją jaśminów. Okoliły lirykę melodyjne rymy, wdzięk pozostał na kartkach sennego zeszytu. -poczułem ;) [cała ostatnia strofa] -konceptyczne z pewnością, utwór ma swoje potknięcia, ale jest z pewnością oryginalny to trzeba mu przyznać pozdr.
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozostaje mi jedynie powiedzieć: dziekuję. Pozdrawiam Michale. Leszek :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Leszku, wiersz bardzo dobry, ale ta postawa peela - zresztą poecie wszystko ujdzie :) Pozdrawiam Jacek
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję i zapraszam, może i w kolejnych coś dla siebie znajdziesz. Pozdrawiam Leszek. :)
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witku pozostaniesz dla mnie nieodgadniony. Dziekuję i pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy interpunkcja może być brzydka, przerzutnia tam gdzie jej nie ma, a banalna może być zwykła czynność pozowania? Wg ciebie tak i niech tak zostanie. Dziękuję jednak za dostrzeżenie w wierszu czegoś. Pozdrawiam Leszek :)
Leszek Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Autor książki wymyśla postacie, które żyją całkiem odmiennym od jego życiem, malarz posiadający wyobraźnię potrafi stworzyć postać piękniej niż natura, a poeta powołać do życia peela z którym się niekoniecznie utożsamia. Pozdrawiam i dziękuję za ocenę. Leszek :)
Rhiannon Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Tak! Tyle, że ja może w tym notatniku zamiast impresjonizmu zrobiłabym z owej modelki surrealizm. Jakieś skrzydła jej dodała, gotycką katedrę w tło wlała blaskiem księżyca...? Ale to już moje pędzle i pórka. ;) Bardzo mi się podoba Twoja impresja. Pięknie namalowana. :) Pozdrawiam, R.
Rekomendowane odpowiedzi