Monika Norecka Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Przepraszam za łzy nie uronione W szum liści wymownie nie wtulone Za zmysłu nie pomylenie Drżenie nie oszołomienie Przepraszam za oczy nie rozpalone Stopy nie uniesione Myśli nie rozmarzone Tęczę co nie błyszczy spojrzeniem ognistym Przepraszam za drogę niedokończoną Że miłość rani i bezcześci Bezczelnie pościelą szeleści Że daje i odbiera Aż znów zaczynasz od zera
CTS Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 widzisz "poezja" szuka wielkich słów, epitetów.. moim zdaniem jest w nieładzie.. chce cos wyraźic ale przez to ze szuka słów dzieki którym bedzie brzmiała.. gubi sie i przestaje cos wyrażac.. wole proste słowa w prostych myślach (powierzchownie).. tutaj tez są metafory i głębsze myśli.. podane w prostrzy sposób i w taki wlasnie bardziej zachecają do myslenia i glebiej, dosadniej wyrazają to co mysle i czuje.. "jasne jak słońce, drudzy znienawidzą jedni sie zachwycą drudzy wyszydzą jedni patrzą sercem, widzą.."
Monika Norecka Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Piszesz ze poezja ''szuka wielkich słów i epitetów". I masz rację bo tworzyć to szukać. Gdyby nie te poszukiwania to nie mówilibysmy dzisiaj o niczym innym jak tylko o prozie. Poezja to patos, który tworzy geniusz autora, a nie wyszukane słowa. Jeżeli chcesz kogoś zmusic do myslenia to daj mu wskazówki a nie ''pokazuj palcem''. Zawsze myslałam ze ja tez potrafię ,,coś'' stworzyć a nawet uważałam ze mi to wychodzi. Ale zrozumialam ze nigdy nie będę wielką poetką, a jezeli mam zostać przecietnym twórcą to wolę szukać dalej. ''Poezja'' nie jest dla każdego i na tym polega jej wyjątkowość.
Rekomendowane odpowiedzi