Anna Maria K. Opublikowano 19 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Widzę oczami drugiego obiegu portret z uśmiechniętą parą. On z fletem w dłoni, wydaje z siebie nuty – co wykwitają ponad granicę między pstrokatym płótnem a światem – moim, nie moim? Ona z drażniącą czułością muska ustami jego rozwiane muzyką włosy. Gdybym tylko miała paznokcie długie wystarczająco – rzuciłabym się w ramy i wydrapała choć cień koloru. Nie mam, nawet odwagi tyle co brudu za wiadomym pochodzeniem żałoby, spiłowałam je milczeniem. Wargi wydęte rozwagą... więc żyjcie długo i szczęśliwie!
egzegeta Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 nie powiem nic odnośnie do strony "technicznej", bom początkujący ale treść mnie ujęła; bardzo mi się podoba, choć wydźwięk smutny pozdrawiam serdecznie
Anna Maria K. Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Cieszę się, że treść ujęła. W tym względzie nie ma początkujących ;) pzdr.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 I znów malarstwo - stworzyłaś ciekawy obraz:) Udane, niebanalne podejście do tematu portretów w poezji. Wiersz ma u mnie uznanie, choć ja nie powtarzałbym jednak "paznokci" w 6 strofce. ps. czy na prawdę rzuciłabyś się? Pozdrawiam ciepło! :)
Anna Maria K. Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 No właśnie proszę o pomoc Bartoszu i ktokolwiek, kto będzie na tyle łaskawy! Mi również nie odpowiada to powtórzenie paznokci? Jak z tego wybrnąć? :> Chciałam nawiązać do potocznego powiedzenia o żałobie i brudzie za paznokciem, więc bez wielce wielmoznego paznokcia się nie obędzie. Jakaś sugestia, pomysł? Byłabym wdzięczna do końca życia :D P.S. Gdybym miała długie paznokcie i więcej odwagi niż brudu za nimi (wolna interpretacja :>) Ale nie mam, więc i tak się nie przekonamy ;) pzdr. wzajemnie
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Dumam i dumam, ale nie znam tego porzekadła, a bez tego chyba nic nie pomogę. Czy możesz je napisać w pełnej formie?
Anna Maria K. Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Ehh to chyba nie takie skomplikowane, moze źle sie wysłowiłam ;) Mieć czegoś tyle (w sensie: mało) jak brudu za paznokciem, np. mam odwagi tyle, co brudu za paznokciem. A z drugiej strony mówi sie też "żałoba" o brudzie za paznokciem. Zamieszałam? :) Coż za paznokciowa wymiana zdań... Zaczęłam się właśnie zastanawiać, czy nie wpleść gdzieś "szpona", by uniknąć powtórzenia. Będzie za bardzo drapieżnie? ;P pzdr.
zak stanisława Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Nie mam, nawet odwagi tyle co brudu za wiadomym pochodzeniem żałoby, spiłowałam je milczeniem. pro-pozycja, he he pozdrawiam aannoemko
Anna Maria K. Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 hmmm może być i tak, Stasiu :) Nurtujące, muszę to chwilę przetrawić. Chyba spróbuję z taką formą w P, zobaczymy co będzie. Wielkie dzięki za pomoc, pzdr późną, majową porą! :]
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Tak, tak, właśnie o czymś takim myślałem, bo przecież to jasne, że peelka wciąż jeszcze o paznokciach - już za pierwszym przeczytaniem to mi się właśnie rzuciło w oczy:) Spróbuj w P, powinno być nieźle. Papap
Rekomendowane odpowiedzi