Sceptic Opublikowano 7 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 lśniąca smuga noża powoli otwiera przed światem zewnętrznym wnętrze pana X kurtyna powłok brzusznych unosi się obnażając dramat godzien wieszcza gordyjskie zawiłości fabuły jelita cienkiego zawiązane w dwunastu aktach dezintegrujące trzy klasyczne jedności pana X jego skórę jego trzewia tragizm pana X polega tutaj na zawiedzionej nadziei na odnalezienie w swoim wnętrzu mitycznego czegoś więcej złotego runa czy choćby nici ariadny (choć sznury jelit okazują się wyjątkowo mocne) desperackie próby wzbogacenia wnętrza spełzają na niczym - wobec pulsującej krwią i limfą miazgi bezsilni są wszyscy dekoratorzy wnętrz tuż przed końcem dramatu pan X dowiaduje się że nie jest wcale człowiekiem wielkiego serca jego serce jest tylko małą tykającą pompką kiedy wsuwa rękę odpowiednio głęboko dosięga istoty rzeczy gdy wnętrze pana X zostaje już całkowicie uzewnętrznione pan X czuje się zawstydzony własnym człowieczeństwem kurtyna opada słychać jeszcze szum kosmków jelitowych chłonących treść najwyższą
Anna Maria K. Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 podoba się! nietypowy i intrygujący, jeden z niewielu tak dlugich utworów, podczas czytania których nie ma czasu na nude i ochoty na przerwanie. Dla mnie na duży plus szeroka gama nawiązań (gordyjskie zawiłości, Ariadna, złote runo). Dezintergracja trzech jedności, tragizm - czyzby ciągle echo wypracowania o Makbecie? ;) Ja dostrzegam elementy naturalizmu, o czym pisałam w moich Chłopach... A jesli chodzi o to końcowe człowieczeństwo, to chyba mam słuszne wrażenie, że słowo chyba trochę ironiczne, bo chodzi o biologizm, a nie humanizm? pzdr.
Veronique Sijka Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 czyżby koniec pana x tak sie niegodzi, mam nadzieję że i pożywaka z niego zostanie, bo nie ukrywam lubię o nim poczytać, podobnie jak poprzednie mi się podobał
gabriel p. Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 czytałem jak jeszcze był w warsztacie ;-) taki dosć niespotykany klimat. podoba mi się. pozdrawiam
Stefan_Rewiński Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Dobry jest ten Twój X, ale wcąż czekam na Y towarzystwo, pozdrawiam, Stefan.
M._Krzywak Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 pan x i pani y to mógłby byc masaż limfastyczny, hhehehehehe. poziom zachowany, zobaczymy co dalej będzie. Bomba. Pozdrawiam.
Rafał S. Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Moze nie bomba ale ciekawy,posiada duza plynnosc i wygode w czytaniu jesli tak moge powiedziec.Jak wyobraznia popracuje to momentami nieprzyjemnie sie patrzy ale wazniejszy jest przekaz za ktory daje plusik i dziekuje ze nie zmarnowalem czasu czytajac ten utwor. Pozdrawiam
pathe Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 no niezłe to uzewnętrznianie, ale nie poddaję głebszej analizie.
Espena_Sway Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 poziom zachowany, Pan X się nie nudzi więc chyba dobrze jest :) zdrówka Espena Sway :)
Rekomendowane odpowiedzi