Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

raz Boh dla Bohny chciał być tak uprzejmy,
że nim świt szarość rzucił Boh wziął pędzel
i jął las barwą smarować bez przerwy,
że tchu zabrakło i opadły ręce,
a Bohna ze snu ani mru, toż jeszcze
może i żonkę czymże tam dopieszczę,

stąd kiedy ranek rosą kurze ścierał,
Boh wziął za kudły wiatr i plótł korony,
acz Bohna wstanie i nie pozna teraz,
gdzie się łożyła z Bohem w czas ściemniony,
lecz na nic było czyścić w gniazdach jaja
czy paść na ściółkę, Bohna nie wstawała,

i tak to kiedy słonko górowanie
miało zaczynać, coś tam jakby drgnęło,
trzeba dla Boha mieć wielkie uznanie,
że do budzenia Bohny nie popchnęło
ni mru, toż Bohna wstała aby wielbić
Boha uprzejmość bez przerwy i przejmy.

----------------------------------------------------
Przejmy - osada leśna, rozbudowana wokół osady nadleśnictwa. Przed wojną mieściło się tu nadleśnictwo Przasnysz. Po wojnie do roku 1975 nadleśnictwo Przejmy. Nazwa powstała w wyniku przejmowania i komasacji lasów podczas tworzenia tu nadleśnictwa przasnyskiego.

Opublikowano

Jeśli to chodzi o ten sam Przasnysz a myślę, że tak to bardzo sie cieszę bo znam tamte strony dosc dobrze. Od urodzenia co roku wszystkie wakacje spędzam na wsi u babci w Baranowie (ok. 15 km od Przasnysza) i byłam w Przasnyszu nie raz.
To misteczko robi sie powoli sławne. Kiedyś chyba Yourek napisał o nim wiersz.. Pamiętasz Natko?

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

tak pamiętam Dormo - wiersz bodajże Narew, wiem też o Baranowie, ale Baranowo to poza powiatem przasnyskim, mimo wszystko kiedyś tam spróbuję je opisać, boć to tylko 15km od miasteczka
a przypomnij co takiego Yourek napisał, pliiis
z ukłonikiem i pozdrówką MN
Opublikowano

tak pamiętam Dormo - wiersz bodajże Narew, wiem też o Baranowie, ale Baranowo to poza powiatem przasnyskim, mimo wszystko kiedyś tam spróbuję je opisać, boć to tylko 15km od miasteczka

A co ty tak dużo wiesz i piszesz o tamtych stronach? :)

Yourka znalesc będzie trudno, bo mi chyba zniknęły ulubione. Ale można wejść na jego wiersze i poszukać.
Opublikowano

A co ty tak dużo wiesz i piszesz o tamtych stronach? :)

Yourka znalesc będzie trudno, bo mi chyba zniknęły ulubione. Ale można wejść na jego wiersze i poszukać.

co do mnie - to ja z tych stron jestem, więc piszę, a co do Yourka to z checią bym się więcej czegoś dowiedział, acz Yourka troszke pamiętam ale jegop Ostrów zbyt daleka od Przasnysza
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Chyba pójdę w ślady Dormy.

no jak już zareklamowałem - to dopiszę, że P. od Baranowa ma wiecej - jakieś 30 km - a Yourek to o Ostrowi Mazowieckiej pisał a ja Stefanie zapraszam Cię do http://www.limeraton.tox.pl/ - warto bo płacą i swietna zabawa - jeszcze trochę zostalo, hi - miasto - miasteczko - tam sie urodziłem - jak będziesz się wybierał to daj znać - poprowadzę przez te równiny