Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przytulnych fotelach
nawlekamy na nitki korale czasu

udajemy kontrolę

na gwarantach nierdzewności
brak punktu wygasanie
a jednak-
zrudział krajobraz za oknem
my
i te słowa

Opublikowano

Olesia:dzięki za miniaturkę, ale nie przypadła do gustu.zmienia sens tego co napisałam i moim zdaniem wcale nie na lepsze.

Kamila: dzięki ogromne.przed chwila wróciłam do domu cała w deszczu i zastanawiałam się nad tym "czasem".nie przyszło mi do głowy nic sensownego, ale będę myśleć nadal bo masz rację, że masło maślane. za to pierwszy wres :Wcisnięci w przytulne fotele. hehe ale kombinuję;)
tak, Parmenides;)ja filozofię bardzo lubiłam, ale niestety zdałam i większość zapomniałam.

Bartek:tak, a abstrahujac od wiersza, to najbardziej wygodne po całym dniu siedzenia na drewnianych klekoczących się krzesłach;)

Opublikowano

Ważne są też stoły: jak kszesła klekoczą, a na dodatek ci kolana nie wchodzą pod blat (bo jest tam np. jakaś bezsensowna, nieużywana szuflada) to już jest kompletna masakra:)

Co do korali, to fakt, że są tutaj mocnym interpretatorskim znakiem zapytania (czyli elementem jak najbardziej pozytywnym). Mnie np. to się kojarzy z różańcem. Poza tym
czas to zmienność, a więc kolejne korale. Można z tymi koralami iść po okręgu. I tu wracamy do różańca, ale i do filozofii - jak może pamiętacie, tacy np. Grecy rozróżniali trzy
rodzaje czasu: momenty-chwile, czas linearny i czas kolisty właśnie.
Podsumowując: dla mnie tu nie ma żadnego masła maślanego.
Pzdr:)

Opublikowano

Twoja interpretacja przerasta mnie:)ale to właśnie chyba jest najlepsze, każdy może coś innego wyciagnąć. Wiersz to taki czarny cylinder czarodzieja. oczywiście z ograniczoną dowolnością, ale jednak dowolnością. dzięki za Twoje spojrzenie.

a ja jestem taka mała, że czasami to mogę nawet nogę za nogę założyć jak są takie szuflady
;p. pozdr radosne:)