Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

wiosna nie przyjdzie chyba że...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiosna nie przyjdzie
bo Stasia ''marzanki''nie utopiła
nam tłumaczyła że lód i zima
''marzankę'' trzeba spalić
i chyba tak zrobiła

Popiół po ''marzance''
trzeba zakopać głęboko
ale jak to zrobić
jak zmarzlinę przekopać

dzie wuszka bez namysłu
szybko doradziła
Stasia musi zjeść popiół
by wiosna przybyła

Opublikowano

chłop''Marzanki'' nie utopi
bo to zawsze baba
on to woli winka popić
no i trudna rada
i została Stasia sama
by wiosnę przywołać
od popiołu pomazana
dołu na popiół nie może wykopać

Opublikowano

popiół z marzanki
zatrzymam dla Franki
dla le malki dla dzie wuszki
posypię nim brzuszki
kosowi na dziób
by nie krzyczał- tak rób-

nie będę popiołu wpierniczać
będę swój smak ograniczać
do picia wódki i wina i grzańca
bym miała siły dać WAM kuksańca!

cha cha podpisano- STACHA!

Opublikowano

u Stefana już od rana
bab ferajna roześmiana
striptis robi już Marzanna
inna baba smaży mannę
jeszcze jedna leży w wannie
ta co ze mną pod prysznicem
obiecuje na lancz sznycel
ta co w saunie oczekuje
kawusieńkę ugotuje
tylko żadna szelma nie chce
poodsnieżać mi obejścia
a na sanie nie ma miejsca
w Lesie Księżnej sroga zima
wiosny nawet znaku ni ma
przybywajcie poetuszki
przy kominku grzejcie brzuszki

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Ja Robercie czytam z zainteresowaniem, a że część mojej rodziny jest ze wschodu, tym większym. Pozdrawiam P.S. z przyjemnością wyśle Ci mój tomik z dedykacją, albo, jak masz mało miejsca na półkach,  jeden z moich wierszy, także ci dedykowany.   
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witam - miło że dobre - dzięki -                                                               Pzdr.serdecznie.
    • Kiedyś położysz się do łóżka,  Gdy dzień już zmyje z twarzy znaki,  A czas – jak złodziej – w mroku słówka  Szepnie: „To już, przetasuj karty”.   Nie lęk przed jutrem Cię ogarnie,  Lecz to, co było – zapomniane,  Zrozumiesz nagle, w ciszy żarnej,  Że życie – tylko ślad na ścianie.   Myślałaś dotąd, że masz czas,  Że wszystko wróci, jak po burzy.  Lecz przyjdzie dzień, gdy w lustrze – twarz,  Która cię z głębi siebie zburzy.     Zobaczysz dziecko w sobie – lęk,  Zbyt kruche słowo, śmiech zbyt krótki.  A świat – jak liść – uniesie pręd,  Zanim odczujesz ciężar skutków.    Bo wszyscy myślą, że są trwalsi  Niż cień, niż proch, niż czas co pęka,  A przecież w głowie tej dorosłej  Wciąż dziecko przed snem bajki czeka.    Zrozumiesz wtedy – w ciszy nocy –  Że każda miłość też przemija,  I nie ma raju w ludzkiej mocy,  Choć serce wciąż go sobie wmawia.   A jednak warto – mimo strat –  Zachować ciepło w pustej dłoni,  Bo każda miłość zostawia ślad,  Choć nie powtarza się – w nikłej toni.  
    • nie lubi chwil które smucą woli weselsze bo są miłe ale zdarzają się dni  które smutkiem częstują uśmiech z nim przegrywa   ale nie martwi się tym bo wie ze smutek to nie wieczność to tylko słabszy moment życia który mu się przytrafił mimo że tego nie chciał
    • @Robert Witold Gorzkowski  to prawda. Nie znałam Jej bliżej- gdzieś tam zetknęłam się pobieżnie oczywiście- ale dokładniej to w ubiegłym roku- po wręczeniu  Nike dla Urszuli Kozioł. "Raptularz" jest piękny- jak można tak cicho odchodzić.   I teraz do Ciebie Robert. Bardzo cenię skromność.  To jest bardzo piękna cecha. Wiem, tu na forum jest ktoś kto zaraz da po łapkach- tak na wszelki wypadek by za bardzo fajnie się nie poczuć. Ciebie zapamiętam całe moje życie- a wiersz o Krzyżu podziurawionym sumieniem niosę w sercu. Nie masz powodu by czuć się gorszym.   @Robert Witold Gorzkowski  jeśli chcesz to możesz A kiebi" albo któryś
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...