Ona_Kot Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 * tekst dedykowany /Izis, zacznij pisać zamiast bujać/ Wyobrażasz sobie miejsca, raz za razem, zarazem nie moje, a później zostawiasz te piekła otworem. Przypomnij sobie ciało króla. Dwójkę złączoną, parującą jeszcze. Brzmienie czystsze, brzemienność swoją. Czy odnosisz wrażenia tam, skąd je bierzesz? Gdzieś w mieście, w korku, karkołomne mruczando, chmury klejące się do szyb. Zewnętrzna niby-cisza.
Ona_Kot Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przesadziłaś kilka słów na kocią grządkę nie podlizywać się tu nie drażnić kota tylko wziąć się wreszcie do roboty! pozdrawiam
Eugen De Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Całośc super, a najlepsze owe "odnoszenie wrażenia"- no taki pomysł!!! Gratuluję! A dlaczego jesli wolno zapytac Kocica nie chce "podrapać" moich ostatnich wierszy? np. tego w dziale "Z". Pozdrawiam.
Ona_Kot Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za miłe słowa a co do drapania - kiedyś się doczekasz nie wszystko na raz :) pozdrawiam
Julia Valentine Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 podziwiam i tyle, bo cóż więcej robić? pozdrawiam serdecznie
jacek_sojan Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 wiersz za podwójnym parawanem; sensów - tak wieloznacznych i rozmytych,że i owszem - między słowami wiele się dzieje - bardziej domyślnie, ale to - co się dzieje, dzieje się na płaszczyźnie luźnych skojarzeń, które wywołują słowa-hasła:"piekła otworem", "ciało króla"; wszystko to w kontekście sytuacji wyobrażeniowej, związanej kluczową grą słów: - "Czy odnosisz wrażenia tam, skąd je bierzesz?" czyli, jak mówienie metaforyczne mija się , "gra" z dosłownością znaczeniową; lingwistyka, a właciwie jej część - semantyka /nauka o znaczeniach wyrazów/ lubi przyglądać się sposobom operowania znaczeniami słów i zespołów słownych, przekształceniom znaczeniowym, jakim podlegają wyrazy pod wpływem kontekstu wypowiedzi, ale co dobre jest w ramach nauki, staje się natręctwem w wierszu, który chyba tylko po to istnieje, by taką błyskotką językową zaistnieć; jak dla mnie, taki argument nie wystarcza; pozdrawiam Izę, króla, i raz za razem autorkę; mnie najbardziej przypadło do oczu i ucha: "karkołomne mruczando", i odnoszę wrażenia tam, skąd Ono.......................... J.S.:)))
Arena Solweig Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 No, Pani Kocie - wyrafinowane, trafne, i poetycko musi zadzialac ! Jak najbardziej popieram ! A czyta sie rozkosznie, nikt tego lepiej nie wyrazi. pozdrawiam serdecznie Arena
Regina Misztela Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zewnętrzna niby-cisza. - to mnie tak jakoś zasmuciło na koniec wiersza:( niepotrzebnie...chyba..ta niby-cisza a reszta ok, tylko, że taki zachwyt nad wierszem, ładne wersy, nie razi wtórność, ale kocico, to jest wiersz niezrozumiały,jako całość? bo tu król, tutaj chmury na szybach , to piekło? wiersz się powinien bronić sam, ale ja go kompletnie nie rozumiem. pozdrawiam serdecznie Reginka
Espena_Sway Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 początek dobry, podoba się. zakończenie jakoś niezbyt - może przez to że nie do końca rozumiem :>. czekam na jakieś wskazówki :P pozdrawiam serdecznie Espena Sway :)
piernik Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ciekawe, ciekawe Odnoszenie wrazen, rewelacyjna zabawa. Takie gry slowne uwielbiam. bye
Luthien_Alcarin Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ja to jednak kocicy prace moglabym pożerać codziennie;) ...i tyle Pozdrawiam Agata
Arkadiusz Nieśmiertelny Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 ach ach ach... po takiej strofie oczekiwałem świetnego zakończenia, ale....... pozdrawiam /Arek
Ona_Kot Opublikowano 29 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 bardzo Wam wszystkim dziękuję za zostawienie śladów czytania :) i za miłe słowa mogę podpowiedzieć skąd wziął się "król": Izyda była początkowo personifikacją tronu królewskiego zanim stała się "bytem odrębnym", że tak powiem /tak wyczytałam/ pozdrawiam
Małgorzata Leśna Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Dobrze się czyta bo się płynie a nie czyta:) a poza tym to nic nie rozumiem... Chyba tu nie pasuję:( Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi