Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

przemyślenia sesyjne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

to aluzja do moich studiów? ja na te bazary nie chodzę.

skądże
ale spodziewam się, że gdybyś była na arabistyce, chwyciłabyś się słowa „bazar” w mojej wypowiedzi:P
po prostu sporo jest handlarzy z Afryki, po kolorze skóry wnioskuję, że raczej ze środkowej
a ty miałaś swahili ćwiczyć, nie bantu, o ile mnie pamięć nie myli

to aluzja do moich studiów? ja na te bazary nie chodzę.

skądże
ale spodziewam się, że gdybyś była na arabistyce, chwyciłabyś się słowa „bazar” w mojej wypowiedzi:P
po prostu sporo jest handlarzy z Afryki, po kolorze skóry wnioskuję, że raczej ze środkowej
a ty miałaś swahili ćwiczyć, nie bantu, o ile mnie pamięć nie myli

Mój Drogi,
a swahili to do jakiej rodziny niby należy, hm?
Tak czy inaczej, swahili się nie uczę. Amharski mam:D (szlaczki::D).

Nie będę rozpoczynać dyskusji na temat określeń "narzecze" i "język", jako że to ciężki spór (chcesz, notatki z językoznawstwa afrykańskiego mogę Ci przesłać /pocztą, nie mejlem/)

"i mało kto się nim posługuje"
Ta, w przeciwieństwie do amharskiego. Nawet nie wszyscy Etiopczycy nim mówią. Bardzo to przydatne. Swahili może w przyszłym roku, ale chyba raczej hausa wezmę (albo arabski, ale to może jeszcze za rok). Ale mam ambitne plany. Wspaniała jestem.

no, ciężki, za notatki dziękuję, oszaleć nie muszę koniecznie
precyzując swoją myśl — korzystałem ze skrótu, wedle którego swahili wymienia się osobno jako język (być może dlatego, że to mieszanka, a być może dlatego, że bywa urzędowy;)) a tych odmian, którymi się posługują ludy bantu to jest od cholery, więc nikt ich nie wymienia i faktycznie mówi się popularnie o narzeczach

etiopczyków jest całkiem sporo, nawet jeśli nie wszyscy mówią po amharsku, to jest szansa, że w sumie jest ich więcej niż mówiących po polsku, ale danych nie znam;)
ambicji ci odmówić nie można;)
jesteś, jesteś;)
ps
ja się za gitarę wziąłem:D więc też się rozwijam:P

no, ciężki, za notatki dziękuję, oszaleć nie muszę koniecznie
precyzując swoją myśl — korzystałem ze skrótu, wedle którego swahili wymienia się osobno jako język (być może dlatego, że to mieszanka, a być może dlatego, że bywa urzędowy;)) a tych odmian, którymi się posługują ludy bantu to jest od cholery, więc nikt ich nie wymienia i faktycznie mówi się popularnie o narzeczach

etiopczyków jest całkiem sporo, nawet jeśli nie wszyscy mówią po amharsku, to jest szansa, że w sumie jest ich więcej niż mówiących po polsku, ale danych nie znam;)
ambicji ci odmówić nie można;)
jesteś, jesteś;)

To akurat powinno być napisane z ogromną powagą.

No proszę, proszę...
Zaintrygowałeś mnie:D
Umiesz już coś?

repertuar Sex Pistols już właściwie mógłbym grać:D
poza tym męcze maniakalnie kilka taktów z wish you were here
intro do one metalliki
i generalnie to od czego wszyscy chyba zaczynają, śmierdząca nirvana, coś tam kultu itp
do tego uparłem się grać na elektryku linie basową z różnych kawałków joy division
już nawet nie próbuję stroić tej gitary:D
no i palcówki oczywiście
:P

panie vacker za przeproszeniem Nirvana nigdy nie była smierdząca...:) fakt faktem słuchaja jej "maniacy" muzyki alternatywnej w wieku 13 - 15 lat, ale to nie zmienia faktu, że płytą
"Incesticide" załatwili większość środowiska grung'owego w Seattle. Kobain mimo całej pośmiertnej komercjalizacji nie sprzedał się nigdy a co wyrabiał na gitarze to głowa mała. pozdrawiam

a to pani jeszcze nie słyszała ? zresztą nie tylko na gitarze świetnie grał. był bardzo dobrym perkusistą, świetnym rysownikiem i co najwazniejsze miał bardzo charakterystyczny piękny krzyk!!!mówić "smierdząca nirvana" o kimś dla kogo muzyka i cała grung'owa ideoloia była wszystkim, może tylko jakiś kompletny ignorant tamtej sceny i tamtych czasów.

Nie, ale skoro tak pewnie napisał Pan" cowyrabiał na gitarze to głowa mała", sądziłam, że potrafi Pan wytłumaczyć, na czym to polega. Jestem rozczarowana.
Dawno, dawno temu słyszałam chyba wszystkie płyty Nirvany. Jakoś jednak nic mnie w niej nie pociąga.