Bartosz_Cybula Opublikowano 15 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 zostajesz we wczoraj a jutro utkwiło w sferze dążenia do doskonienormalności przypominasz sobie jak matka wymadlała każdy kolejny moment jednak wciąż zamykasz puste oczodoły zjadasz mi prawe płuco ale to tylko etap przejściowy między kolejką w spożywczym a wcześniejszym odejściem na emeryturę podobno wszyscy jesteśmy jak kartofle brudni drętwi w środku śmierdzimy przy rozkładzie i wsadzą nas do piachu nadgodziny za które i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia są tylko tepym pretekstem do późnych powrotów zawiśniemy jak na krzyżu albo na słupie wysokiego napięcia nadęcia głowy poniżej poziomu morza depresje represje bulimie i zbyt grube portfele pozostające nad kiblem w zdrowaś matko zrób się wreszcie szara przeźroczysta zniknij w końcu i zabierz dzisiaj zostań we wczoraj
jacek_sojan Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 czy autor wiersza mógłby czytelnikowi objaśnić tytuł? proszę o to; J.S.
Bartosz_Cybula Opublikowano 16 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, że autor wiersza mógłby objaśnić tytuł. Heyneda Radi: Heyneda - imię, Radi - nazwisko; heyneda radi - nie da rady; Heyneda - nazwa własna, radi od ang. radii - promień w geometrii i astronomii (czyli promień Heynedy) itd. itp. Pozdrawiam
jacek_sojan Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 rozumiem, że choroba nie jest wdzięcznym tematem; ale przy pomocy wiersza infekować takim wstrętem czytelnika to...niehonorowe, i takie...nieheroiczne; a wrzucanie do kibla "Zdrowaśki" to jednak chyba nadużycie; to pisze mężczyzna? i pisze - nie da rady?!
Bartosz_Cybula Opublikowano 16 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Jacku, ale tu nie jest o chorobie. Zdrowaśka też nie jest wrzucana do kibla.
jacek_sojan Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 panie Bartoszu C.; a "zjada mi prawe płuco" ?; to pan coś sugeruje, podpowiada, a ja się tego chwytam, nie zmyślam; a metafora zraczałego "kartofla"?, a "depresje" ? "bulimie"? jakaś śmierć przewija się tym wierszu /matki? bo "wymdlała" aż tak się mylę?!
Bartosz_Cybula Opublikowano 16 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Skoro Pan odbiera treść wiersza w ten sposób to nie będę kwestionował. Proszę także spojrzeć od strony socjologicznej. P.S. proszę mi nie mówić per pan tylko po imieniu.
jacek_sojan Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 ok. Bartoszu! spróbuję socjologicznie, ale czuję, że rzucam się w przepaść...wrócę po analizie; pozdrawiam! J.S.
Rekomendowane odpowiedzi