Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieraz zostaję sam z myślami,
w sprzeczki się wdaję, rwę na strzępy.
Te które tylko pragną ranić,
odrzucam będąc w widzie świeższym.

Są wśród nich takie, które muszę
utulić, ciszę w nurt wplatając,
wymagające licznych ustępstw
treści skłębione wolą własną.

Ciało do czynu prężą zrazu,
wnioski płynące pod gwiazdami.
Zmęczone zmysły mroczne fatum,
zastąpią celem w życiu ważnym.

Opublikowano

Ja mam kłopoty ze wzrokiem, ale nie z myśleniem. Panie Leszku - swoje podtrzymuję, a jeśli jest inaczej, proszę mnie oświecić. Ja nie kwestionuję formy, bo wydaje mi się /jak zwykle u Pana/ technicznie sprawna, bez zarzutu w ramach przyjętej tu poetyki /zresztą - w tych kwestiach lepszy jest R. Bezet/, ja śledzę myśl, logikę wniosków, przesłanie, racje - ja interpretuję. Takie moje hobby. Bo o czym jest wiersz?: o "biciu się z myślami", którym to myślom przeszkadza '"ciało-zmysły"; do czego zatem odnosi się zwrot: "zastąpią celem w życiu ważnym" - albo coś tu z odmianą przez przypadki nie w porządku, albo cała syntaksa leży. /?? J.S.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jacku wiersz jest o nocnych przemyśleniach, wewnętrznych starciach peela z myślami. O elastycznym podejściu do różnych zagadnień. Nie napisałem, że myślom przeszkadza ciało-zmysły, a to, że wnioski wynikające z tych nocnych starć skłaniają ciało, pomimo zmęczenia i ciążącego fatum, do działania w kierunku osiągnięcia ważnych dla peela celów życiowych. Cele te ujrzał wyraziściej peel, podczas burzy mózgu. Dość wyraźnie to widać w puentujących wiersz dwóch ostatnich wersach. Pozdrawiam Leszek :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Maciek.J   Tu nie chodzi o zaniżanie lub też zwiększanie liczby ofiar, tylko: przywłaszczanie sobie konkretnych miejsc i robienie z nich kultów religijnych, a to szczególnie robią sekty monoteistyczne - judaizm, chrześcijaństwo i islam - to już jest bardzo niebezpieczne, ludzie, którzy wierzą w dogmaty, ideologie i doktryny - nie są zdolni przyjmować merytorycznych argumentów, otóż to: pierwszymi więźniami Niemieckiego Obozu Koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau - byli Polacy, niech pan obejrzy ten artystyczny filmik:     Niech pan sprawdzi dane GUS z 1939 roku i 1946 roku - nie wierzę w to, aby Państwo Polskie (nie ważne jakie) za pieniądze podatników okłamywało samo siebie, otóż to: Polska podczas Drugiej Wojny Światowej utraciła około 12 000 000 ludności i jest to ewenement na skalę światową, dlatego nie zmienię zdania: Izrael to mordercy, natomiast: Palestyna - ofiary, jeśli chodzi o ten filmik - dzięki mnie obejrzało go około 3 000 000 ludzi na całym świecie.   A nie umie pan używać własnych argumentów, zamiast: przywoływać jakieś fragmenty - cudze? Pewnie zaraz pan powie: bo Biblia mówi, tak? Tak, jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym.     I dziękuję za rozmowę, bo: mi - ręce już opadają...   Łukasz Jasiński 
    • @violetta   A najbardziej romantyczny film:     Łukasz Jasiński 
    • @Poezja to życie   Dlatego nie wziąłem żadnej szczepionki, bo: to fenol i nie dałem również założyć sobie maski oddychającej - to cyklon B.   Łukasz Jasiński 
    • @Tyrs piękna muzyka- jak pulsowanie serca
    • Jak dla mnie: satyra na towarzystwo wzajemnej adoracji - ono istnieje na każdym portalu, dajmy przykład: wrzucam jakiś wiersz i on natychmiast znika z głównej strony - z widoku, wystarczy pięć osób, aby wrzuciło jakiś gniot i mój poważny wiersz, jak już mówiłem - znika, najlepiej po prostu szukać konkretne osoby i na dobry początek dawać im komentarze i jeśli te osoby będą zainteresowane - będą wchodzić na pański profil - to najlepsza metoda w celu uniknięcia zmowy milczenia, blokady intelektualnej i odgórnej izolacji ze strony towarzystwa wzajemnej adoracji - tak zwanej elity intelektualnej.   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...