Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Jesteśmy zespołem rock'n'rollowym. Poszukujemy osób, które podjęłyby się współpracy z nami w zakresie pisania tekstów piosenek. Jeśli znacie kogoś takiego to prosimy o kontakt. Informacje o zespole i demo (mp3 i avi) są dostepne na stronie www.breweryszein.wiwat.pl.
pzdr
Brewery Szein

Opublikowano

Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o odpowiedź Adama A. to wolelibyśmy teksty bardziej na pograniczu rock'n'rolla niż poezji. Chociaż z drugiej strony nie ma to dużego znaczenia, ponieważ wydaje mi się, że w tekście piosenki najważniejszy jest przekaz, który nie zależy od jego formy. Może to być dowolne wyrażenie poetyckie, „krzywy” akord czy też jakiś prozaiczny zwrot, typu I ‘can’t get no satisfaction.
W stosunku do wypowiedzi pana Mirosława Butryma nasuwa mi się myśl, że o wiele trudniej jest opracować tekst do muzyki, niż odwrotnie. Wynika to chyba z faktu, że muzyka (a szczególnie jej brzmienie) stwarzają czasami szersze możliwości przekazu niż sam tekst. Z drugiej strony z przyczyn czysto ekonomicznych, trudno jest najpierw nagrać numer w studiu bez tekstu, a potem "dograć" do tego tekst.