jacek_sojan Opublikowano 20 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Nad naszą ziemską krzątaniną rozumu chwała. Czynów gloria. I nieodłączny ścisk na krtani trwogi; której esencją jest - Historia. Zwróceni w przyszłość po nadzieję przystępujemy do ołtarza. A na nim jakiś bóg się śmieje. A jego raj to zwykły bazar. Więc jak Franciszek, za przyjaciół bierzemy kota, psa, biedronkę. Nic co ludzkie? Ktoś z twych braci to - co ludzkie - za nic ma. Za wędkę-mrzonkę na którą łowi się kariery. I polityczne dziś awanse. Jutro, przebrany w policjanta, do swych wyborców strzelać każe. Lud jest by cierpiał - bata! bata! Materia ludu ból przetrzyma; Król-Duch zakłada już cholewę bo świat to błoto. Nie nowina: cisi posiądą całą ziemię... Bądź policzony między cichych czyniących pokój. Bądź cierpliwy - Ja przyjdę - kto ten głos usłyszy spokojny będzie. I nieżywy. Epilog Doktor wypisze ci akt zgonu bo umie pisać. I nic więcej. Jak mu powiedzieć że się myli? Cóż - że nieżywy. Żywy - wiecznie!
Roman Bezet Opublikowano 20 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 Bardzo mądry wiersz. Ciekawie napisany, niezyczjnie - w dzisiejszych czasach. nawet końcowy patos wprost - jest tu do przyjecia. Trzecia zwrotka chyba do gruntownej poprawy (formalnie, rytmicznie - jakoś się rozjechała). pzdr. b
jacek_sojan Opublikowano 20 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2005 zawsze ten trzeci - bo do trzech razy sztuka - a potem po sztuce...ale co racja to racja! zatem dziękuję - i pomyślę serdeczności
seweryna żuryńska Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 zachwyciłeś mądrością, dojrzałością, pasją publicystyczną i prawdą chwil obecnych porwałeś niepokojem duszy, buntowniczością już dawno nie czytałam niczego z tak rosnącym uśmiechem duszy wielkie dzięki serdecznie pozdrawiam seweryna PS proszę popracować nad szczegółami /duże litery, znaki interpunkcyjne. "puste słowa"/
Piotr Sanocki Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Rzeczywiście wiersz mądry. Trochę ponarzekam na patos..., ale jakoś da się przełknąć ;) Pozdrawiam serdecznie
Gość Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 w 4 strofie karze przez "rz" ;) wiersz jakos mi nie wchodzi . ale pozdrowic musze :P
jacek_sojan Opublikowano 22 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Jestem, przyznaję, trochę zakłopotany, a nie chciałbym pisać komentarza do komentarzy, więc coś o własnym wierszu...To co napisałem, jest w istocie swej tak trywialne, że ja-my przypinając sobie plakietkę estetów słowa czyli poetów, wzdragamy się przed oczywistością i...sublimujemy.Zależało mi na tym, aby treść przekazać zwięźle, a strofa posłużyła mi tu tylko za takt. Improwizowałem niemal, stąd formalne chropowatości; stawiałem na treść, SENS takiego egzystencjalnego samopoczucia jednostki w wymiarze społecznym i historycznym. I ze świadomością niedoskonałości takiego przekazu. Przedkładam treść nad formę, w jakiej jest ona wyrażona, a to z tej przyczyny, że dookolnie widzę zabawy formalne, swoisty barokowy przerost formy nad treścią. Zatem - powiedziaem sobie: ad rem! Dziękuję pokornie za wasze pochylenie się nad moim wierszem; i stanowczo bronię swoich praw autorskich do słowa - każe> przez ż.
Samo zło Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. uwielbiam to forum
Gość Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 kazdy ma prawo sie pomylic wiec nie usprawiedliwiam sie ;)
jacek_sojan Opublikowano 1 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Mylić się - rzecz ludzka. Nawet gdyby pomylić się 1989 razy - kolejny raz musi już być o kay! Machnijmy na to i uśmiechnijmy się!
Rekomendowane odpowiedzi