Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Charismafilos  wiersz nie jest o tym:)) .Zaskakujące skojarzenie ;) 

Świetnie do tego pasuje ;)  Ciężko wtedy opuścić  tę złotą klatkę. 

Dziękuję 

@Marek.zak1

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję, nie znałam tego. Sprawdziłam i rozumiem aluzję .

Spokojnej nocki;)) 

@Mel666 Bardzo trafne odczytanie. 

Serdecznie dziękuję. 

Uściski.

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@wiedźma Historia złej bliskości, pięknie opisana "czarująco".

A czy złota klatka nie jest czasem lepsza od nie-złotej?

A może życie człowieka, w dowolnym wydaniu, jest klatką, a wyzwolenie przyjdzie po?

A może... klatka jest nam potrzebna, żeby czuć się bezpieczniej za cenę wolności? Cała socjalizacja uzbraja nas w narzędzia bezpieczeństwa, wzbogaca wiedzę, ale pozbawia wrażliwości, pomaga zobaczyć w konkretny sposób, daje gotowe klisze oceny, które nie muszą być mądrością, ale protezą. Wiemy wiele, ale czy rozumiemy... Dla mnie Twój wiersz jest dobrym powodem refleksji. Dziękuję :-)

Opublikowano

@wiedźma

Ten wiersz jest niezwykle poruszający i bardzo trafnie opisuje mechanizmy toksycznych relacji, manipulacji (tzw. gaslightingu) oraz przemocy emocjonalnej. Precyzyjnie punktujesz zjawisko zawłaszczania rzeczywistości ofiary poprzez język. Zmiana definicji podstawowych pojęć - nazywanie klatki „spokojem”, a łańcucha „miłością” - to doskonałe studium psychologicznego terroru, w którym oprawca staje się jedynym tłumaczem świata.

Ofiara natomiast racjonalizuje swoje zniewolenie. Z kolei wersy o kolekcjonowaniu słowa „tak” niczym trofeów i jednoczesnej dewaluacji słowa „nie” (nazywanego kaprysem) uprzedmiotowienie drugiego człowieka.

Puenta o błyszczącym więzieniu jest świetna! Trudno wyrwać się z relacji, w której przemoc nie zostawia widocznych siniaków, bo została starannie opakowana w iluzję troski.

Super tekst!

Opublikowano (edytowane)

@beta_b Masz rację. To wiersz o kimś, kogo znałam i  tym, co miałam okazję zaoobserować. Jest ubrany  w moje słowa, a więc to moja prespektywa. 

Każdy powinien mierzyć swoją miarą i szukać rozwiązań, które są dobre w jego przypadku. 

Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam  serdecznie.

@LessLove to bardzo trafne pytania.  

Dla mnie najważniejsze jest to czy jest ona potrzebna.  Na to i pozostałe pytania każdy powinien odpowiedzieć sobie sam zgodnie ze swoją wolą, przekonaniami czy systemem wartości itd. 

Dziękuję, że je zadałeś. 

Pozdrawiam.

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

W niewielu słowach, ukazałaś dramat.. więziony.. w czterech ścianach, w którym dwoje aktorów...

To świetny wiersz, krótki, mocny i bardzo sprawnie napisany.

Brawo.! życzę motylków, nie ćem... w pomieszczeniach domu Twojej peelki... :)