Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@jjzielezinski

Bardzo poruszający i ważny wiersz. Świetnie oddaje dramatyzm tamtych dni i przypomina, że wolność, którą dziś mamy, została okupiona krwią zwykłych ludzi.

Znakomicie połączyłeś fakty historyczne z przystępną formą.

Wplecenie autentycznych postaci (Aleksandry Banasiak czy Jerzego Majchrzaka) nadaje utworowi bardzo osobisty. Dzięki takiemu ujęciu historia przestaje być tylko zbiorem dat, a staje się opowieścią o konkretnych ludziach.

Przypomnienie haniebnych słów Cyrankiewicza w kontraście do odwagi poznańskich robotników i pielęgniarek robi ogromne wrażenie.

Pamięć o bohaterach Poznańskiego Czerwca, takich jak wspomniani w tekście, to nasz obowiązek.

Cześć ich pamięci!

Opublikowano

@andrew
Dziękuję za komentarz, choć przyznam, że część Twojej wypowiedzi jest całkiem enigmatyczna, niemniej cenię pomysłowość. :)

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

@Berenika97
Dziękuję za słowa uznania i przepiękny, obszerny komentarz Bereniko. To prawda, że tym co nadstawiali karku w tamtych niepewnych, teoretycznie powojennych czasach, za ich poświęcenie i tamtą, godną do naśladowania postawę, jesteśmy winni słowa uznania, pamięć i szacunek. Publikując, a wcześniej pisząc ten wiersz miałem sporo wątpliwości, głównie ze względu na to, że rozdrapuje on stare rany, ale zdecydowałem się to zrobić, bo mam wrażenie, że historia chce się złośliwie powtarzać... Lepiej żeby to się nigdy stało. Lepiej, żeby Polacy (zwłaszcza Ci młodzi) dokonywali mądrych, dalekosiężnych wyborów na podstawie historii, która (teoretycznie) jest całkiem dobrze znana.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Szanowny panie kolego Łukaszu Jasiński, nie wątpię, że pani Berenika posiada odpowiednie kompetencje i zasób słownictwa żeby odpowiedzieć na pana enigmatyczną i co najmniej dziwną zaczepkę, jednak przypominam panu, że jest pan w zasięgu komentarzy nt. MOJEGO wiersza. Innymi słowy, moja sugestia do pana, panie kolego aby wyjaśnił nam pan tutaj związek pana wypowiedzi z tematyką mojego wiersza, lub podał do czego KONKRETNIE pan pije.

Z mojego punktu widzenia miesza pan kilka spraw na raz jednocześnie wprowadzając niepotrzebny zamęt w dotychczas spokojnej i merytorycznej dyskusji.

Przy okazji... W JĘZYKU POLSKIM piszemy:

"(...) na MOJE eseje (...)" LUB "(...) na mój ESEJ (...)

a nie: "(...) na MÓJ eseje (...)".

Zwracam też uwagę na NETYKIETĘ i obowiązek przestrzegania REGULAMINU.

Zapewniam, że pan Admin i Moderatorzy NIE ŚPIĄ.

Pozdrawiam! J. J. Zieleziński

Opublikowano

@Łukasz Wiesław Jasiński

Pomijając jakość moich wierszy to stanowczo nie zgadzam się z pana stanowiskiem.

Narusza pan nie tylko NETYKIETĘ, ale także wspomniany przez pana REGULAMIN niniejszego forum literackiego. Polecam zapoznać się zarówno z jednym jak i z drugim.

Pana komentarze zostały już zgłoszone do działu moderacji i administracji.