Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

87. Naczynia, które nie pękają

(narrator: markietanka)

1.

Złoto w oczach,
miód w głosie —
i jad pod językiem.

2.

Ich biodra mówią
więcej niż nasze słowa.
I chłopcy słuchają.

3.

Mówią, że wierne.
To znaczy —
zawsze komuś innemu.

4.

Zawsze czyste.
Jak dzbany,
które nigdy nie pękają.

5.

Niech mówią, że młode.
Ale to moje dłonie
goją blizny.

6.

Zasypiają z nimi,
ale krzyczą w nocy
moje imię.

7.

Każda z nich
zna cenę ciała.
Nie każda duszy.

8.

Nie boję się młodości.
Ona też
kiedyś zardzewieje.

cdn.

Opublikowano

@Łukasz Jurczyk

Powrót do markietanki jako narratorki oznacza powrót do taboru, życia w obozie i pozwala odrzeć relacje damsko-męskie z romantycznych złudzeń. Jest tu kontrast między młodymi kobietami a narratorką. Świetna jest ich charakterystyka - mają „złoto w oczach” i „miód w głosie”, ale też „jad” i niestałość („wierne zawsze komuś innemu”). Ich walutą jest ciało.

Narratorka natomiast żyje bez złudzeń - dla niej najważniejszy jest realizm i przetrwanie - ona leczy. To jej imię "krzyczą w nocy" , bo młode kobiety dają żołnierzom chwilę rozkoszy, ale to ona niesie im realną pomoc.

Ten wers jest genialny - „Ona też kiedyś zardzewieje” - młodość to metal, który pod wpływem brutalnego życia zbrzydnie i rozsypie się. Świetny tekst - cały Twój poemat jest pełen ciekawych, życiowych aforyzmów, sentencji gotowych  do cytowania. 

Zapomną ich twarzy,

gdy opadnie kurz bitwy.

Moje szwy poniosą do grobu.

Opublikowano

@Berenika97 Bardzo dziękuję !!!

Dołączanie tubylców do kręgu administracji rodzącego się imperium Aleksandra, podobnie jak do formacji wojskowych, jest w źródłach dobrze poświadczone. Rodziło to widoczne napięcia pomiędzy nimi (tj. Macedończykami i Persami), co też wynika ze źródeł historycznych. Natomiast żaden historyk nie pochylił się nad tym, jak mogło być to odbierane na najniższym szczeblu - mieszkanek taboru, które nagle musiały dzielić przestrzeń, zarobek i lojalność żołnierzy z perskimi kobietami, które miały przewagę „egzotycznego luksusu”. 

Pozwoliłem sobie wypełnić tę lukę :)

Bóg zszywa szmaty,

myśli, że z dwóch różnych nędz

stworzy czysty jedwab.

Pozdrawiam  

Opublikowano

@Łukasz Jurczyk

To mocny, cyniczny , ale też dumny  monolog kobiety, która wie, że uroda to nietrwała waluta, a prawdziwą władzę nad ludźmi daje współdzielenie ich bólu i znajomość ceny ludzkiej duszy. Świetny!

One mają jedwab.

Ja - szorstkie płótno,

w które wycierają krew.