Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@viola arvensis

Oczywiście, że tak... Gdzieś czytałem tutaj na jakimś forum do dyskusji na temat tradycyjnych wierszy i teraz tego tematu nie ma... Zniknął, a mi wciąż blokują możliwość brania dyskusji pod moimi wierszami lub dawania komentarzy - w przypadki nie wierzę... Miałem bezprawnie zablokowane konto około dziewięć miesięcy i napisałem dziesięć wierszy o poważnej tematyce i jutro opublikuję w dziale wiersze gotowe i sprawdzę - czy nadal mam zablokowaną możliwość dyskusji i dawania komentarzy.

Jutro taki wiersz opublikuję:

Zrozum

Nie przesadzaj zdrowych drzew,

życiodajnych: dojrzałych - korzeni,

ujrzysz tylko martwy krzew,

miną długie lata nim podrosną,

a odrosną wśród przeszłości cieni,

miną długie lata nim przerosną 

żywe rany - cichy gniew,

ciernistych: słów - kamieni 

i ślepej śmierci śpiew...

Łukasz Jasiński (luty 2026)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo potrzebny, piękny i prawdziwy wiersz Violu. W zasadzie nie napiszę niczego nowego niż moi przedmówcy. Od siebie pragnę dodać (wytłumaczyć się?), że z mojej strony to jest tak, że faktycznie komentuję te wiersze, które mi się podobają, a wyjątkowo te, które w jakiś sposób stoją w jakimś wyjątkowym kontraście do przyjętych dla mnie wartości. W Twojej poezji ZAWSZE ujmowało mnie to, że nie wstydzisz się poruszać, a nawet oddawać należytego szacunku dla Pana Boga i ponadczasowych, dobrych moralnie wartości. Takie wiersze (zwłaszcza te rymowane) zawsze będę pozytywnie komentował/oceniał (o ile zdołam je przeczytać, bo prawdą jest, że niektóre zwyczajnie przegapiam). Staram się nie oceniać arbitralnie w taki czy inny sposób, ale jak pewnie sama wiesz, moja poezja (a także jurysdykcja w poezji) jest młoda, więc napewno popełniam jakieś tam błędy tejże "młodości". ;)

Gratuluję pomysłu i pięknego, rymowanego wiersza.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński