Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciał wiedzieć, ba, sam do tego dojść na czym myk polega i chciał w tym nie polec, choć ta okoliczność – jak to w życiu i jak każda okoliczność – miała stety / niestety niejeden, oj niejeden aspekt i niejedną stronę, bo stron jest zdaje się już dużo więcej.

Warszawa – Stegny, 21.04.2026r.

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Leszczym

Zaciekawiła mnie ta fraza o "stronach, których jest już dużo więcej". To zdanie świetnie obrazuje moment, w którym człowiek orientuje się, że świat nie jest czarno-biały, a próba zrozumienia go (tego tytułowego "myku") staje się wyzwaniem ponad siły. Jest w tym pewna ironia, ale i szczerość.

No chyba, że coś poplątałam. :)) 

Opublikowano

@Berenika97 Tak Bereniko 97 dobrze odczytujesz, świat jest bardzo dalece złożony i nieoczywisty. Im dłużej się tu bujasz tym lepiej to dostrzegasz, siłą rzeczy. A ludzie, w tym rzecz jasna poeci również lubią go często spłycać. Już sama okoliczność poszukiwania odpowiedzi na czym myk polega jest jego spłyceniem. Bo myków jest więcej i nie polegają na jednym wcale. Ale faktem jest że faktycznie mnie to ciekawi, no bo właśnie na czym myk polega? :)