Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Zbigniew Polit

Początek w makroskali wydaje się lustrzanym odbiciem procesów zachodzących w mikroskali. U progu istnienia spotykamy pierwotną materię – pył, płynną substancję i punktowe wyładowania energii. Nawet Niebyt zdaje się posiadać swoją specyficzną naturę. Choć nasza wiedza o Bogu ogranicza się jedynie do tego, co zostało nam objawione, to On pozostaje jedynym świadkiem Wielkiego Wybuchu. 

Opublikowano

@Poet Ka Ta "pierwotna materia", składała się z tych samych elementów, z których zbudowani jesteśmy my, nasze otoczenie i wszystko, co materialne. Trudno też mówić o wyładowaniach energii, skoro zakłada się, przynajmniej najczęściej, że to właśnie energia przeistaczała się w materię. Zajmuję się właśnie kosmologią, piszę dość trudną pracę.

Co zaś do Boga, to proponuję tematu nie eksploatować, ba pierwej trzeba by założyć jego istnienie, a na bogach, to ja się nie znam ;)  

Opublikowano

@Zbigniew Polit Zgodnie z moją zupełnie nie potwierdzoną teorią, wybuch nie był żadnym wybuchem tylko poczęciem lub urodzeniem. Urodził się w ten sposób organizm, którego jesteśmy malutką częścią, czymś mniejszym niż atom w komórce. Na galaktyki patrzę z punktu widzenia tkanek. Nie wiem jak to się ma do kwestii Boga. Być może Bogiem jest ten organizm, którego jesteśmy tak mikroskopijną częścią. Możliwe że Bóg jest jeszcze czymś bardziej osobnym. Nie wiem i obawiam się, że prawdę mówiąc mogę się nigdy nie dowiedzieć. 

@Zbigniew Polit A mini całkiem przyjemne, swoją drogą...

Opublikowano

@Leszczym Fajnie, tyle tylko, że Pan stosuje sobie różne nazwy, za którymi nie ma faktów fizykalnych. Świat gwiazd i wszelkich ciał niebieskich cały czas migruje w kierunku nieskończoności. I gdyby cofać się w czasie, doszlibyśmy właśnie do BB. To sobie możemy wyobrazić. Ale co było przed BB? ;) 

Opublikowano

@Zbigniew Polit Ależ to jest właśnie nieskończoność, fakt nie dokończyłem teorii, bo ten organizm, którego jesteśmy częścią jest tylko mikroskopijnym elementem jeszcze większego organizmu. I ten atom, z którego się składamy to wielokrotnie jest złożony organizm, coś jak planeta ziemia. Nawet nie znam terminologii i nie wiem co to jest BB :))