Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kopacze

„Dom bez książek jest jak pokój bez okien” –  metafora Horacego Manna.

warstwy kurzu rozdmuchane po kątach 
ukrywają w szparach zapomnnienia
koraliki złotych myśli 

a na półkach przeczytane 
wchłaniają mijające godziny
rzędy książek w wieczność odchodzące

i mole jak kopacze historii
drążą tunele w papierowym świecie 
niepomne na pisane dziedzictwo człowieka 

tylko prawdziwe mole książkowe 
odkurzają ścieżki przygód 
w literowych chramach 

Opublikowano

@Wiechu J. K.Podoba mi się!

Książki - to wielka rzecz.

Sama mam ich tyle w domu, że nawet nie wiem do końca, jakie. Co i rusz przy próbach zaprowadzenia w nich porządku (syzyfowy wysiłek) - znajduję różne rzeczy i aż się dziwię - skąd się to wzięło.

Są wszędzie i mam wrażenie, że nocami prowadzą sekretne życie i nawet rozmnażają się w tajemniczy sposób, bo wciąż jest ich więcej, i więcej. Ja układam na półkach, odkurzam, a one wciąż zalegają w nieoczekiwanych miejscach całymi stertami.

Ale to prawda, ważne, żeby były czytane. To jest przecież portal do świata, w którym spotykają się umysły i serca, pragnące ze sobą porozmawiać, taka wielka agora poza czasem i przestrzenią - warto tam bywać i dowiedzieć się, o czym się mówi.

Opublikowano

@Wiechu J. K.

Berdzo mi się podoba!  Piękny paradoks - mole niszczą, ale prawdziwy miłośnik książek właśnie w tym kurzu i w tych szparach odnajduje skarby, których inni już nie widzą.

Nieraz mam wrażenie, że mój dom składa się z samych okien. Odziedziczyłam rodzinną bibliotekę, tworzoną od kilku pokoleń.  I doskonale rozumiem o czym piszesz. :) Pozdrawiam.