Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Migrena

Przeczytałam wcześniejsze komentarze, więc nie chcę się powtarzać. Dodam tylko, że  twój wiersz - groteska jest dziwnie pocieszający - dopóki mamy dostęp do Wi-Fi /sieci , nikt nie musi być po prostu staruszkiem w polarze. Można być bogiem w systemie Windows, przynajmniej do czasu kolejnej aktualizacji... lub wizyty komornika zwanego Czasem. Pod warstwą sarkazmu przemyciłeś również empatię. Bo ostatecznie każdy z nas, niezależnie od rocznika, szuka kogoś, kto powie nam „kocham” - nawet jeśli trzeba to napisać palcem sztywnym od artretyzmu.

Ekran jaśnieje - to nasza scena,

Gdzie każde słowo to kostium lśniący.

W filtry ubrana szara codzienność,

A spektakl kursora - oszałamiający.

Tu kropka kłamie, a spacja wzdycha,

Reżyserujesz swój wielki portret.

Choć rzeczywistość za oknem cicha,

W sieci wciąż grasz swój życiowy koncert.

A gdy monitor w końcu wygaśnie,

Kurtyna spadnie na biurko szare.

Wracasz do siebie... lecz wolisz te baśnie,

Gdzie kliknięciem budujesz swą miarę.

Więc grajmy dalej w te kropki i kreski,

szlifujmy zdania jak drogie kamienie.

Niech płonie monitor, ten ekran niebieski -

nasze prywatne, lśniące zbawienie.

Opublikowano

@KOBIETA

Dominiko.

Twoje komentarze są zawsze intelektualnie rozszerzone o wiedzę psychologa.

dlatego czuje w nich ocenną  głębię.

ale wiem też, że masz niesamowite poczucie humoru :)

Twoje "...oddział geriatryczny" roześmiało  mnie do łez :)

życie jest piękne.

warto się bawić.

i mieć do życia ten wspaniały dystans.

Ty go masz !

dziękuję Dominiko :)

Opublikowano

@Berenika97

Bereniko.

"Pod warstwą sarkazmu przemyciłeś również empatię".

zauważyłaś !!!!!

taki właśnie miałem plan wyjściowy.

w szkicu to była oś wiersza.

później w szaleństwie ironii i sarkazmu to się lekko zagubiło.

ale jest tutaj na portalu Berenika !!!

a Twoje analizy są precyzyjne, wnikliwe i skrupulatne.

to jest właśnie intelektualna moc !

dziękuję Nika za piękne słowa i myśli.

bez Ciebie byłoby....... trochę byle jak byloby :)

Opublikowano

Tak bo cóż innego nam pozostało. Człowiek całe życie z piórem w dłoni teraz już częściej ze smartfonem i ten potok myśli aż żal go wypuszczać a w moim przypadku myśli stare jak świat. Ostatnio byłem na wieczorze literackim młodych poetów uczestniczyłem po deklamacjach w spontanicznej dyskusji i choć wszyscy posługiwali się językiem polskim ja nic z tego nie rozumiałem co oni mówili a i tematy były dla mnie miałkie. Oni choć nie zaprzeczę z uwagą mnie słuchali to czułem się jak zgniły owoc jak kamień przez Boga rzucony na szaniec jak starzec co przemawia jeszcze w zaangażowaniu a nie widzi że sala jest już pusta. Poza przyjętymi ramami poza teraźniejszymi nurtami. Więc twój wiersz może wcale satyrą nie jest a chęcią życia w młodszych świecie? przewrotną namiętnością bycia uniwersalnym i niezapomnianym? Rozpaczliwą próbą dokonania jeszcze czegoś wielkiego. Przeczytałem ostatnio przerażającą jak dla mnie informację. Firma wynalazła okulary które pozwalają na ulicy zidentyfikować osobę i przeczytać wszystko co ta osoba zamieściła w sieci?! Porażający wynalazek i to dopiero jest groteska. 
Coraz bardziej mi się nie chce niż chce. Coraz częściej mogę powiedzieć że wiele bym jeszcze zdziałał gdyby zamienić miejscami chęci z wypaleniem. Dlatego wolę bardziej czytać niż publikować a jeśli już to w taki sposób że nikt nie będzie miał wątpliwości z kim ma do czynienia. 

Opublikowano

@Robert Witold GorzkowskiBardzo Ci dziękuję,za Twoje wypowiedzi.

@Migrena Ja,  odnośnie tego wiersza mam mieszane uczucia.

Bo łatwo jest się podśmiewać z ludzi ułomnych - cokolwiek by to znaczyło - w realnym życiu, i że próbują szukać szczęścia w świecie złudzeń.

Ludzie starzy, niekochani, niepełnosprawni , z twarzą "jak flak po pasztetowej" - gdyby nikt tak ich nie odbierał w namacalnej rzeczywistości, nie pragnęliby odnaleźć odpowiedzi na swoje tęsknoty, pragnienia, pustki - w przebraniach, w kostiumach, w bezpiecznej iluzji. Tam, gdzie nikt ich nie wyszydzi, nie odtrąci.

Powiedz mi, Migrenko, czy ktoś,kto wygląda jak parówka po trzech zawałach, nie zasługuje na miłość?

Każdy człowiek zasługuje, choć nie do każdego ona przyjdzie.

Jasne,ważne, żeby nikogo nie oszukiwać, ale w sieci każdy chyba ma świadomość, że mamy do czynienia z umownymi tożsamościami - ale relacje i interakcje między nimi mogą być niezwykle głębokie.

To, co się rodzi między awatarami, potrafi być prawdziwsze, niż w realu, kiedy przestają mieć znaczenie wszelkie okoliczności fizyczne, przyziemne - wygląd, wiek, status społeczny - pozostaje po prostu to, z czym jeden człowiek przychodzi do drugiego. I emocje - niekoniecznie udawane, często właśnie mocniejsze, intensywniejsze.

Tak więc - ten problem, o którym jest wiersz - ma swój awers i rewers.

Opublikowano

@vioara stelelor

Vioara.

dziękuję Ci za ten uważny i empatyczny głos.

naprawdę go doceniam.

piszesz o mieszanych uczuciach - a przecież one też są uczuciami i zasługują na poważne potraktowanie.

czasem właśnie tam, gdzie coś nas jednoczesnie śmieszy i niepokoi, zaczyna się prawdziwa rozmowa.

ten wiersz nie był pisany przeciw ludziom ani starszym, ani samotnym, ani "nieidealnym”.

jeśli już, to jest raczej próbą pokazania mechanizmu świata, który premiuje filtr, młodość i marketingową wersję siebie.

groteska miała oswietlić system, nie człowieka.
dlatego w finale zostawiłem oczy.

naprawdę młode.

bo pod kostiumem, pod awatarem, pod całym tym teatrem, zostaje autentyczne pragnienie bycia czyims płomieniem.

i to jest dla mnie najważniejsze.

a sformułowania o „parówkach” czy „flaku po pasztetowej” nie pochodzą z tego tekstu – to inne konteksty, inne rozmowy.

tutaj nie było intencją uprzedmiotowienie kogokolwiek.

masz przecież rację  ten temat ma swój awers i rewers. może właśnie dlatego warto go dotykać, nawet jeśli zostawia nas z niejednoznacznoscią.

dziękuję Ci :)