Witalisa Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego W wyobraźni odwiedzam Brzoskwiniowe Źródło I tylko bardziej wzdycham... Du Fu (712–770) Co byś powiedział Du Fu Na ten krajobraz z tufu? Może byś znalazł ową Dolinę Brzoskwiniową – Przebywszy skalne groty Z różą Świętej Doroty I zebrawszy do trzosu Okruszyny Logosu. Brzoskwiniowe Źródło – w chińskich wierzeniach to kraina spokoju i szczęśliwości, do której prowadzi droga przez tajemniczą jaskinię. Cytat z wiersza "Podróż na północ" w tłum. Małgorzaty Religi. 2
Witalisa Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. – to plus czy minus?
Charismafilos Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego @Witalisa nie mam w zwyczaju oceniać wierszy, tym bardziej autorów :) piszę swoje przemyślenia i odczucia wywołane lekturą. Obecność artefaktów zaciekawiła mnie i czyni wiersz dla mnie zastanawiającym :)
Witalisa Opublikowano 3 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego @Charismafilos – cenię sobie to "zastanowienie". Pozdr.
Annie Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego A może byłoby lepiej gdyby peel wybrał się do Częstochowy.
bazyl_prost Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @Witalisa Brzoskwinie nie sa złe są odpowiednio kwaśne i nie zbyt słodkie ale tej groty nie polecam
Charismafilos Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @Witalisa to ja będę się dalej zastanawiał, a Ty zastanawiaj się nad czym się zastanawiam ;)
bazyl_prost Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @Charismafilos pewnie myślisz o jakichś kolumnach greckich
Charismafilos Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @bazyl_prost totalne pudło! kolumny jakie by nie były nie mają w sobie już życia ;)
bazyl_prost Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @Charismafilos mają ponadczasowe , jak to nie maja życia , przecież stoją (jak kolumny)
Charismafilos Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @bazyl_prost etam! Róża świętej Doroty to jest coś! Dziękuję @Witalisa za to zastanowienie! :) 1
bazyl_prost Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @Charismafilos róża tak , grót sie boje, już taka fobia
Witalisa Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @bazyl_prost – przejście przez ciemny las czy jaskinię to graniczny moment w baśniach, legendach (w różnych kulturach): bez tego nie ma rozwoju, przezwyciężenia ograniczeń z poprzedniego etapu.
Witalisa Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego @bazyl_prost – w kapadockich grotach żyli anachoreci.
Rekomendowane odpowiedzi