Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Justynaa

To bardzo mądre spojrzenie na ludzką naturę. Obraz kolców jako blizn po ciosach zadanych przez innych to silna metafora - pokazujesz, że nasze mechanizmy obronne są często efektem bólu, którego doświadczyliśmy. A finałowe pytanie o miłość i cierpienie pozostawia czytelnika z refleksją.

ps. Są róże bez kolców. :) 

Opublikowano

@Justynaa   To są takie odmiany: "Zephirine Drouhin, Ghislaine de Feligonde, Allevia, czy historyczna Baron Girod de Lain, oferujące piękno i zapach bez ukłucia" . To informacje z sieci, ale też o nich czytałam. Ale w moim ogrodzie są same z kolcami. Pozdrawiam.  

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Marek.zak1 Twój Mistrz to genialny strateg -  lakoniczna i treściwa rada - nie odbieraj sobie możliwości, ale idź w to ze świadomością, że prawdopodobieństwo sukcesu jest niewielkie. Czasem jednak to "rzadko" oznacza właśnie twoją wyjątkową sytuację. :)))  Jak Pytia!  Pozdrawiam. 
    • @Kamil Olszówka Fragment Księgi Wyjścia 20, 3–5  według Biblii Tysiąclecia:  "3 Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił sobie rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, Twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą" 
    • @Radosław W sumie to możesz mieć rację! Zaczyna się niewinnie od "dlaczego każdy jest taki wyjątkowy", a kończy o 3 nad ranem na rozważaniach o naturze rzeczywistości z paczką chipsów w ręku. Pętla myślowa to podstępna bestia - kręcisz się w kółko jak pies goniący własny ogon, tylko mniej uroczo i z większą frustracją.  :) To chyba dziś nie wejdę w te rozważania. :)) Nie mam chipsów. :)    
    • @violetta Hej, teraz jest -6, ale w słońcu a rano była masakra...   Ja też zimowa, moher i kryształki. Te niżej są po babci...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @bazyl_prost Sorki, ale nie rozumiem trochę Twojego komentarza... @Berenika97 Są nieudane żarty to na pewno. A ten tekst no cóż, tak jakoś mi się napisał. Codziennie się tak zmagam ze słowem pisanym. Ale dziękuję, że na bieżąco czytasz i niemalże zawsze komentujesz, bardzo to doceniam!! Dzięki raz jeszcze...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...