Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) W Warszawie, w Polsce Po drugiej świata stronie, Myślał o mnie dziś ten, Do kogo ma miłość płonie; Wiem, bo od tego Skrzydeł dostałam, Pośród szumu wiatru Jego głos słyszałam; Objął mnie ramionami Tam gdzie rosną paprocie Patrząc w sadzawkę twarz jego ujrzałam w wodzie— Lecz teraz jest noc i szepczą Zimne gwiazdy w swym gronie: - Warszawa, w Polsce jest Po drugiej świata stronie. - I Sara: In Warsaw in Poland Half the world away, The one I love best of all Thought of me to-day; I know, for I went Winged as a bird, In the wide flowing wind His own voice I heard; His arms were round me In a ferny place, I looked in the pool And there was his face— But now it is night And the cold stars say: "Warsaw in Poland Is half the world away." Od tłumacza: Sara nie miała z Polską nic wspólnego. Warszawa tu, to jedynie odległe miejsce, o którym w Nowym Jorku niewiele wiadomo. Edytowane 4 Stycznia przez Andrzej P. Zajączkowski (wyświetl historię edycji) 2
Witalisa Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) @Andrzej P. Zajączkowski – a już się ucieszyłam, że polonicum, a tu Król Ubu 2 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proponowałabym przestawkę: Patrząc w sadzawkę twarz Jego ujrzałam w wodzie (bo z rozpędu wpadamy w "jego" sadzawkę; a rymu w tym miejscu nie ma). Edytowane 4 Stycznia przez Witalisa (wyświetl historię edycji)
Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia @Witalisa W rzeczy samej - poprawiłem, jest lepiej. Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi