Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Marek.zak1

Ja już jestem za stary na to.

Ale gdy byłem młody to nigdy nie pytałem
.

U nas był zarówno w podstawówce jak i w liceum zwyczaj, że się całowało dziewczyny na powitanie lub było się całowanym przez nie. W jednym z kościołów w których byłem też tak samo.
W mojej rodzinie ze strony ojca też byłem całowany przez wszystkie krewniaczki.

To było przyjęte naturalne i oczywiste.
Mówię tu o całowaniu w policzek rzecz jasna.

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97 Uroczo to napisałaś, no i ten brak zgody ze strony chłopaka, czyli jednak jeśli język ciała pokazuje jaka będzie reakcja, słowa nie są potrzebne. Czy brak inicjatywy chłopaka i czekanie na jej decyzję będzie się dziewczynie później podobał, to już inna sprawa, bo pamiętajmy, że charakter się zmienia, w bardzo małym stopniu, a jednak wy chcecie, żebyśmy te inicjatywę mieli, byli odważni i przebojowi:).  To sprzyja życiowemu sukcesowi, a i relacji. Takie było przesłanie wierszyka. 

@Deonix_ Jeśli facet nie ma pewności, że dziewczyna chce tego pocałunku, jasne, że niech pyta. To pozwoli uniknąć kłopotliwej sytuacji. 

Pozdrawiam oboje. 

Edytowane przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Marek.zak1

No cóż…Charyzmatycznych narcyzów stosujących wyrafinowane metody manipulacji nie brakuje.! ;) Instynkt samozachowawczy w relacjach powinien aktywować się samoistnie ( również w przypadku decyzji o pocałunku ;) …ale czasami zawodzi ulegając wpływom emocji, lękom, iluzjom lub idealizacji…Szanowanie granic cielesnych oraz psychicznych drugiej osoby nie podlega dyskusji.! Berenika jak zwykle trafnie podsumowała temat:) 

Aaaa …można by jeszcze polemizować o sygnałach ostrzegawczych i niewerbalnych oraz istocie

„ zrozumienia chwili” …ale „ jestem już na drodze dwadzieścia sześć” ;) zawróciłam na moment.! ;) 

Pozdrawiam serdecznie:) 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie musi być dobry w odczytywaniu znaków, wiec jak mu zależy, niech spyta. Pozdrawiam.

Czy facet powinien spytać, nawet, jak kobieta daje mu wyraźne znaki, że jest zainteresowana, czy nie? Może, jak Berenika napisała w scence, kobieta powinna go pierwsza pocałować i potem pomyśleć, no, on jakiś strachliwy, niezdecydowany? 

Opublikowano

@Marek.zak1

:) Marek…uważam, że w przypadku kiedy kobieta wysyła sygnały nie ma potrzeby pytać…co więcej pytanie mogłoby zburzyć magię chwili …

w ogóle myślę inaczej niż wszyscy dlatego nie będę się tym dzielić;)