Ten utwór został doceniony przez użytkowników. infelia Opublikowano 23 Grudnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 A kogóż tam diabli nadali wieczorową porą? „To ja, Herod, król okrutny, otwierać!” – łubudu! „Turoń niech wam tu harcuje i kłapie paszczą!” Hej, kolęda, kolęda! kolędnicy idą, winszują I śpiewają: „daj, gospodarzu, grosika, nie dasz, To cię okradniemy z koni, owiec i baranów!” Diabeł poprawia rogi, stuka widłami i wymachuje Czarnym ogonem, a dzieciarnia zmyka do szafy. Hej, kolęda, kolęda! dziadek przybiega z piwnicy Ze słojem ogórków kiszonych i płatem słoniny. Czym chata bogata, a i paluszki się znajdą. Sam, jako przebieraniec, okradałem TIR-y, takie hobby. Chwali się i pierś wypina do orderu uśmiechu. „Na szczęście, na zdrowie, żeby się wam darzyło, W stodole się rodziło, w komorze nie brakowało, A w domu wesoło było – hej, kolęda, kolęda!” Wesołych Świąt! 9
truesirex Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 Wesołych i spokojnych świąt Infelio! 1
Adam Zębala Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 Tak jakby staropolskim zwyczajem malowany wezmę farby i domaluje nowych barwach pozdrawiam serdecznie 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 @infelia Wesołych Świąt ! 1
infelia Opublikowano 23 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 @MIROSŁAW C. Mikołaja życzę z worem prezentów. 1
Leszczym Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 @infelia :)) Wesołych Świąt :)) 1
violetta Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 @infelia ją ze swoim szwagrem była prowadząca wigilię, czytałam i mówiłam co następuje. Mogłabym prezenterką, choć wzrusza mnie czytanie i napływają łzy:) 1
Rekomendowane odpowiedzi