Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam 15 lat  , jest to mój pierwszy utwór c: 

„Magia Świąt?”

Za oknem szary, ponury dzień;

Każdy człowiek snuje się jak cień;

Gdzie ta magia świąt i świątecznego blasku?;

Każdy człowiek jest jakby w potrzasku.

Zagoniony codziennymi sprawami do tego stopnia, że życie niezwykle trudne czasami.

Mijają się w sklepach różne twarze kupując świąteczne prezenty;

Jak na zawodach: Kto będzie lepszy? kto więcej zapłaci?.

Tymczasem w życiu nam się to nie opłaci.

Bo cóż zostanie z gonitwy za pieniędzmi, czas ulotny, szybko przemija, a ludziom często go brak, o jakże smutny ten świat.

Skupiamy się na rzeczach chwilowych, przemijających, zamiast na relacjach na długo w sercu i pamięci zostających.

Zamiast na uczuciach które życie upiększają i sprawiają że chwile cudowne się stają.

Mimo że moje gadanie może zbyt proste na ten świat, bo ciężko go pojąć ot tak.

Ale choć w te świąteczne chwile skupmy się na tym, by pięknie spędzić czas: ulotny, kruchy.

Który każdemu z nas kiedyś powie pas.

J.A.

Opublikowano

@Justynaa , krytykowanie konsumpcjonizmu to ważna sprawa. A ten konsumpcjonizm to czasami też wynika z wewnętrznej pustki w człowieku. Kiedy człowiekowi brakuje ważnych celów w życiu, to może być tak, że będzie się starał ukoić to nieprzyjemne uczucie związane z pustką przez kupowanie niepotrzebnych rzeczy. Warto na koniec dodać, że Pan Jezus przyszedł i przychodzi na ten świat, właśnie dlatego, że ten świat jest taki niedoskonały. 

Opublikowano

@Justynaa

No powiem Ci, że gdybym porównał swój utwór z 15 roku życia do Twojego, to jesteś Pawlikowską-Jasnorzewską, a ja - nadal tylko hollowmanem.

Namawiam do czytania wszystkiego, co Ci wpadnie w ręce z liryki - od Owidiusza po Pasewicza.

Opublikowano

@Justynaa @Justynaaświęto często są okazją na spotkanie z bliskimi, do siostry jeżdżę parę roku do siebie, nie mieszkamy obok siebie. Moja siostra pomyślała i wszystkich zaprasza, będzie mój brat i przyjaciele. Jadę wcześniej, żeby siostrze pomóc w przygotowaniu i udekorowaniu stołu :)