Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Amber A ja nieco inaczej rozumiem Twoją puentę i bardzo mi ona przypada do gustu. Mamy sobie malarza i jego załóżmy, teoria 30 dzieł, ale ma jeszcze 10 szkiców. Takich sobie. I te, gdzieś porzucone, gdzieś zapomniane i nie aż tak, wykarmią kłusownika właśnie, czyli jakiegoś zarabialskiego na obrazach, tak to widzę :))

Opublikowano

@Leszczym  Michał ująłeś kłusownictwo z innego punktu widzenia i ma ono pełne uzasadnienie. Kłusownictwo obok nielegalnego polowania na zwierzęta to również naruszanie własności intelektualnej, którą mogą być dzieła sztuki, przekraczanie ustalonych reguł w biznesie, to wszystko mieści się w ramach kłusownictwa.

Dziękuję za ciekawe podejście do tematu. Trzymaj się cieplutko.:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Amber
Długo wahałem się przy tym tekście, bo łatwo go odczytać opacznie. Dla mnie to jednak nie jest usprawiedliwienie kłusownictwa, tylko obraz świata, który je usprawiedliwia religią, przyzwyczajeniem, obojętnością. Szczególnie mocno działa tu fraza o „małych śmierciach”, które nikogo już nie dziwią. To chłodny, niepokojący obraz normalizacji przemocy. Pozdrawiam serdecznie.