Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Mając świadomość własnej niewiedzy w kwestiach wiary, gdzieś w agnostycznym, sporym powątpiewaniu nieco łatwiej o rzetelny i nazwijmy go prawdziwym ekumenizm. Warszawa – Stegny, 11.12.2025r. 4
Marek.zak1 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Nie uważasz, że powiedzenie: "wiedza w kwestach wiary", niesie w sobie jakąś sprzeczność? Wiara dotyczy tego, co będzie, a wiedza opiera się na faktach, jakie miały miejsce. Pozdrawiam. 1
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Marek.zak1 No właśnie trochę tak uważam i dlatego jestem agnostykiem, nieco na tak jeśli chodzi o metafizykę i nieco ekumenicznym, co mi łatwiej uczynić, bo nie upieram się w sprawach ważkich dla różnych nurtów. 1
bazyl_prost Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Marek.zak1 to fakty nas budują, ale nie są linearne na szczęście 2
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @bazyl_prost Nawet w kwestiach wiary fakty mogą występować. Jezus był przecież postacią historyczną. Budda zdaje się również. Ale szereg tych faktów na płaszczyznach najróżniejszych sporów uległa zatarciu, przeobrażeniu, zmitologizowaniu i wielkie etc.
Annie Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Fizyka kwantowa już dawno odkryła, że obserwator wpływa na doświadczenie. To samo jakiś czas temu odkrył Jezus mówiąc, że „Według twojej wiary ci się stanie” Z tego wniosek, że Świat jest taki w jaki wierzymy że jest. 1
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Annie Widzisz tu jest jeden ogromny paradoks, którego do dzisiaj nie umiem zrozumieć. A rzadko poruszany. Ja jestem jakby w centrum wszechświata. Mnóstwo spraw się wokół mnie toczy. Mam swoją codzienność, gdzie jestem jakby w centrum wydarzeń. Tu nie chodzi o egocentryzm, egoizm, egotyzm, tylko o fakty. Świat wokół mnie, również obserwatora się toczy w bardzo specyficzny sposób. Ale ciekawostka jest taka, że wokół Ciebie również. I wokół każdej napotkanej osoby. Wokół każdego uczestnika tego forum. Co aż czasem bardzo trudno sobie uzmysłowić i wyobrazić. I ten akurat jak rozumiem cytat z Biblii Jezusa jest akurat bardzo wartościowym. 1
bazyl_prost Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Leszczym tak, trzeba się modlić żeby Mikołaj nie zbankrutował. 1
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @bazyl_prost Tak, ale na szczęście Mikołajów jest więcej niż jeden :)
Marek.zak1 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Leszczym Tak, Jezus , Mahomet to postacie historyczne, ale podstawą chrześcijaństwa nie jest fakt istnienia Jezusa, tylko jego zmartwychwstanie. więc wiedza, że Jezus istniał nie implikuje, że zmartwychwstał - to obszar wiary.
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Marek.zak1 Obszarem wiary jest również to, czy był Bogiem, czy Prorokiem. 1
Marek.zak1 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Leszczym Tak. Dla mahometan jest prorokiem, dla wyznawców judaizmu nie. Dla chrześcijan Bogiem. 1
Tectosmith Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli mogę Ci coś zasugerować to po "rzetelny" wstaw dialog i trafisz w punkt tym przesłaniem. 1
Berenika97 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Leszczym Ja w sprawie ekumenizmu, bo można być głęboko przekonanym wierzącym i jednocześnie autentycznie otwartym na dialog, ponieważ rozróżnia się pewność co do istoty wiary od interpretacji szczegółów teologicznych czy doktryn, rozumie się różnicę między prawdą obiektywną a jej ludzkim, ograniczonym rozumieniem. Całkowita agnostyczna niepewność może równie dobrze prowadzić do religijnej obojętności, gdzie dialog staje się bezcelowy ("skoro nic nie wiemy, to po co rozmawiać?"). Moja rodzina jest baaaardzoo ekumeniczna - i nigdy na tym tle nie było żadnych nieporozumień. Pozdrawiam. :))) 1
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Marek.zak1 Tak to jest, choć zdaje się miałem wrażenie, że i dla judaizmu Jezus był Prorokiem, ale mogę się mylić, bo nie studiuję od dość dawna spraw religijnych i teologicznych. @Tectosmith Wiesz, pomyślę, bo to niezła uwaga :) @Berenika97 Jak najbardziej i w tym zakresie się z Tobą zgadzam. Pozdrawiam :) 1
Annie Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Leszczym wiem o czym myślisz, jest taki trend :) w filozofii - Solipsyzm. Ale chyba lepiej za dużo nie zgłębiać, bo zaczyna się dochodzić do niepokojących wniosków . Pozdrawiam :) 1
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Annie Tak, to trochę niebezpieczne są teorie. Bo skoro ja jestem całym światem i Ty również to rodzi się pytanie. Czy ja jestem gościem u Ciebie, czy ty gościem u mnie? I dalej, idąc drogą teorii światów równoległych, czy to jest Twój świat, czy mój? Gdzieś umawiamy się na przecięcie światów. W filmie o Kalinie Jędrusik o tym wspomniano. Ona podobno miała tak wielką charyzmę i podmiotowość, że osoby naokoło rzeczywiście miały wrażenie że jakby grają w jej filmie. Jest tam taka scena. Nie słyszałem o teorii solipsyzmu i faktycznie nie bardzo chcę ją zgłębiać. Coś może być na rzeczy, ale tutaj jest jak z niektórymi Wiarami, może lepiej zwyczajnie nie wiedzieć do końca... @Annie Również pozdrawiam :) 1
Tectosmith Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A jeśli człowiek nie jest centrum, tylko jednym z elementów? 1
Leszczym Opublikowano 13 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Tectosmith Oczywiście, tylko jak tak zajrzysz w siebie z dużą dozą uważności, to sama twoja konstrukcja psycho - fizyczno - duchowa zakłada w pewien sposób bycie w centrum. To jakby rodzaj w ogóle odbierania świata i w nim uczestnictwa. I w sumie zupełnie niezależne to jest od dla przykładu twojej dużej, czy małej roli we wszechświecie. Niezależnie, czy jesteś królem, czy sługą. Czy działaczem społecznym, czy krwiopijcą. Ja nie znam dobrze teorii psychologicznych, nie znam teorii solipsyzmu i wielu innych, ale gdzieś dużo racji odnajduję w tym postrzeganiu. Ale inna sprawa że teoria to nieco niebezpieczna, wiesz, faktycznie może prowadzić do osobliwych zdarzeń i niebezpieczeństw. A to z kolei w świecie nie lubi być akcentowane. Jest, pada, są opracowania, niejedna pewnie książka, ale świat tego zasadniczo nie akcentuje. Bo zwyczaj akcentowania z jednej strony i z drugiej wielu rzeczy przemilczania jest na bank. Cała nasza cywilizacja się na tym opiera :))
Tectosmith Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2025 @Leszczym To, że świat jest zawsze doświadczany z perspektywy podmiotu, nie oznacza, że podmiot zajmuje uprzywilejowane miejsce w strukturze rzeczywistości. To dwa różne poziomy opisu. 1
Rekomendowane odpowiedzi