Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Grudnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 Tu się wciąż mieszały rody znakomite sąsiedzi Gorzkowa Żółkiewscy z Żółkiewki Piotr mężem Gorzkowskiej ziemie pozostawił które wzbogaciły majątek Gorzkowa. Stanisław Żółkiewski Żółkiew wybudował tak jak Jan Zamoyski kościół erygował stworzył w Kresach Wschodnich perłę renesansu władał nią szlachetnie w siedemnastym wieku. Zofia Teofila wnuczka Stanisława wyszła za Jakuba Kraka kasztelana z nim powiła syna wodza prześwietnego zwycięzcy spod Wiednia Jana Sobieskiego. Na gorzkowskiej ziemi król prawnie dziedziczy Gorzkowskie tereny dwór w Pilaszkowicach nadał prawa miejskie gorzkowskiej osadzie prawo o jarmarkach miastu ofiarował. W ramach posiadłości rodowych Sobieskich Gorzków wraz z Wiśniowem i Wolą Sobieską znalazły się w kluczu dóbr Pilaszkowickich a po jego śmierci syn Jakub dziedziczy. Panem nad Panami Zamoyski w Zamościu sławny ten Sobiepan liczne wsie dzierżawił swoich dóbr nie poddał królowi szwedzkiemu pierwszy mąż Marysi żony Sobieskiego. 8
huzarc Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Zrobiło się nostalgicznie i mitologicznie zarazem. Kiedyś zacząłem tworzyć alternatywne dzieje rodu Sobieskich, pozwalając fantazji na wyprostowanie kilku zakrętów dziejowych za panowanie Króla Jana, który chyba jako ostatni mógł Sarmacką Rzeczpospolitą wprowadzić w zupełnie inny wiek XVIII, w jakim zaczęła się współczesność, jaką była… co zacząłem to dokończę na emeryturze:) Dzięki za ten tekst:) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @huzarc To prawda nie jest to wiersz ale tekst, albo wyliczanka, ale jakoś muszę przez to przebrnąć, aby nie tworzyć tasiemców.
violetta Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski teraz takich majątków już nie ma:)
Leszczym Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @violetta Są, u piłkarzy :)) @violetta Jakby co polecam forum piłkarskie :)))) Wiem, głupi może, ale tylko niewinny żarcik. 1
Berenika97 Opublikowano 10 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 @Robert Witold GorzkowskiŚwietne drzewo genealogiczne! Pewnie masz rozrysowane, bo wiedzę ogromną. :) Pozdrawiam.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 10 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2025 @Berenika97 niestety nie ja je opracowałem tylko ściągam.
Rekomendowane odpowiedzi