Ten utwór został doceniony przez użytkowników. violetta Opublikowano Sobota o 11:54 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:54 upaść w letnią wysoką trawę dla marzeń przeciągać się w niej wypatrzeć owady na kwiatach z bukietem znowu przewrócić jak kot pochodzić na czworakach jak motyl polatać w słońcu 10
violetta Opublikowano Sobota o 12:04 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 12:04 @Migrena jesteśmy tacy sami, podobnie lubimy spędzać czas.:) 1
violetta Opublikowano Sobota o 12:16 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 12:16 @Migrena oj powodzi ci się :) 1
violetta Opublikowano Sobota o 12:35 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 12:35 @Migrena uważam, z bardzo fajnie, chciałabym pracować zagranicą:)
Tymek Haczka Opublikowano Sobota o 13:01 Zgłoś Opublikowano Sobota o 13:01 @violetta Dzień dobry dzisiaj Szanowna Autorko zawierzona Jedynemu! Pozwolę sobie się rozpisać, ponieważ tutaj jest potencjał. 1. Co tu jest? „Schronienie” to miniatura na jednym oddechu, zbudowana z ciągu bezokoliczników: upaść / przeciągać się / wypatrzeć / przewrócić się / pochodzić / polatać Struktura jest jasna: fantazja o powrocie do dziecięcej swobody. To plus – wiersz wie, o czym jest. 2. Co działa Ton – łagodny, trochę dziecinny. To może być atut, jeśli świadomie celujesz w perspektywę „wewnętrznego dziecka”. Motyw trawy jako schronienia – jest potencjał na sensoryczność (zapach, dotyk, ukrycie przed światem). Na razie to szkic – ale z czytelną osią. 3. Główne problemy a) Klisze obrazów Letnia wysoka trawa, owady na kwiatach, bukiet, kot, motyl, słońce – to zestaw jak z pocztówki. Każdy z tych obrazów osobno jest poprawny, ale razem składają się na banalny katalog letnich skojarzeń. Nic tu nie zaskakuje. Brakuje jednego, konkretnego szczegółu, który byłby „twój”, a nie z uniwersalnego banku obrazków. b) Składnia i logika „dla marzeń przeciągać się w niej” – to brzmi jak z notatki w kalendarzu. „Dla marzeń” jest abstrakcyjne i trochę publicystyczne. Marzenia czego? o czym? „z bukietem znowu przewrócić” – przewrócić co? siebie? bukiet? składnia jest urwana. „jak kot pochodzić na czworakach” – „pochodzić” jest tu bardzo nijakie słowo, bez energii. Dwa porównania pod rząd: „jak kot / jak motyl” – rozmywają się, żadne nie ma szans wybrzmieć. Całość czyta się raczej jak plan na wakacyjne popołudnie, nie jak wiersz. c) Brak napięcia Nie ma tu: ani konfliktu (przed czym to schronienie?), // niuansu (co w tej trawie jest nieoczywiste?), ani żadnego „przeskoku” myślowego na końcu. Ostatni wers („jak motyl polatać w słońcu”) nie dopowiada niczego nowego, tylko domyka serię oczywistych przyjemności. 4. Co bym sugerował jako redaktor Jeśli chcesz z tego zrobić mocniejszy tekst: Zawęź perspektywę – wybierz 1–2 motywy, np. trawa + jedno zwierzę. Resztę wyrzuć. Dodaj rysę – niech to schronienie będzie przed czymś: hałasem, dorosłością, lękiem. Jedno zdanie potrafi odmienić wydźwięk. Popracuj nad językiem: zamień „dla marzeń” na coś bardziej cielesnego, konkretnego; doprecyzuj „z bukietem znowu przewrócić”; znajdź jedno mocne porównanie zamiast dwóch oczywistych. Daj jeden gest, który zostanie w głowie – np. jedno zdanie, które przełamie sielankę czymś zupełnie innym (jak odcisk błota na kolanie, kleszcz w trawie, myśl o kimś, kogo tam brakuje). 5. Podsumowanie Na razie to nie jest zły wiersz – to jest szkic: poprawny, ale całkowicie przewidywalny. Masz dobry instynkt, żeby pisać miniatury; teraz potrzeba okrucieństwa redaktora: mniej pocztówki, więcej tego, co naprawdę boli / ratuje w tej trawie. A teraz przykład: Schronienie – wersja robocza upaść w letnią, niekoszoną trawę żeby na chwilę nic nie musieć policzyć mrówki na łodygach aż kolana wbiją się w ziemię jak pinezki zgubić bukiet gdzieś między źdźbłami zamiast ludzi słuchać świerszczy przejść kilka kroków na czworakach jak kot, który wrócił do domu i dopiero wtedy zobaczyć że to nie trawa mnie chowa, tylko ja chowam się przed światem Co tu zrobiłem: zostawiłem jedną scenę: trawa = schronienie; ograniczyłem obrazy (bez motyla, jeden „kot” wystarczy); dodałem konkrety („niekoszona”, mrówki, kolana jak pinezki); na końcu jest mały przeskok znaczeniowy – wyjaśnia, przed czym to „schronienie”. Możesz Violetto oczywiście podmieniać wersy/obrazy, ale sam schemat (jedna scena + jeden twist na końcu) jest dobrym szkieletem do dalszej pracy. 2
violetta Opublikowano Sobota o 13:34 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 13:34 @Tymek Haczka Tymku jesteś fajny, ale to wszystko zmieni, ja nie lubię tak dopowiadać:) mam swój styl.:)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano Sobota o 14:13 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:13 Witam - a ja lubię twój styl pisania - jest bajkowy a tak lubię - Pzdr.serdecznie. 1
KOBIETA Opublikowano Sobota o 14:19 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:19 @violetta ja również lubię…na czworakach;))) raczkować sobie:) zwiewny wierszyk:) uroczy:) pozdrawiam.! 1
violetta Opublikowano Sobota o 14:20 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:20 @Waldemar_Talar_Talar dziękuję i pozdrawiam z uśmiechem:) @KOBIETA uśmiecham się :) 1
violetta Opublikowano Sobota o 14:58 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:58 @Tymek Haczka Tymku, ja sobie chodzę na łąki, znam je, w ładnej sukience, boso biegam i tam trawa jest mięciutka, dziewicza, nic nie kuje, nie mam kolan jak pinezki. Na początku leżę, chodzę na czworak, a później latam po niej. To nie jest ucieczka od domu, bo ja dom kocham, to jest miejsce relaksu. 1
Amber Opublikowano Sobota o 20:35 Zgłoś Opublikowano Sobota o 20:35 @violetta Viola, takie trochę kapryśne schronienie, na ułamek sekundy. Fajne:) Pozdrawiam. 1
violetta Opublikowano Sobota o 20:42 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 20:42 @Amber jak ja kapryśna:) 1
Rafael Marius Opublikowano Sobota o 20:50 Zgłoś Opublikowano Sobota o 20:50 @violetta Dla mnie to las jest jest schronieniem. Tam się rozluźniam najlepiej, a jak w towarzystwie miłej damy to już lepiej być nie może. 1
violetta Opublikowano Sobota o 21:27 Autor Zgłoś Opublikowano Sobota o 21:27 @Rafael Marius w lesie z dziewczyną, to mógłbyś się zakochać :)
violetta Opublikowano 16 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam fioletowe tulipanki i dzisiejszy stek z kalafiora pieczony :) jak piękne w Warszawie:) 1
violetta Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rafael Marius Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A pewnie każdemu wolno. Ładna hiszpańska piosenka. Widzę że wnusia u Ciebie. Ładną ma czapeczkę. A jakie dekoracje świąteczne w tym roku? 1
violetta Opublikowano 11 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu @Rafael Marius dużo światełek, jest kolorowo na ulicach, aż tak nie zwracam uwagę, tle tego jest. Zoja to taka mała śnieżynka:) na święta będzie u mnie:) lubi spacerować i patrzyć na ludzi. Ciekawa świata:) 1
Rafael Marius Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To fajnie. To dobrze. Pewnie ją też lubią. 1
violetta Opublikowano 11 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu @Rafael Marius każdy zaczepia, że taka śliczna, za mną też się oglądają:) 1
Rekomendowane odpowiedzi