Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Leszczym Opublikowano 29 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 Autorzy: Michał Leszczyński plus AI. Pieśń portu Atlantydy Ref. Atlantydo niechaj twoich trzystu trzech żeglarzy nigdy nie ustanie w podniebnym żeglarstwie żagle ich łodzi są przeto podwójnie kolorowe pływają po wzburzonych falach mroków, tęsknot i świateł i rozminowywują wszeteczne lądy ludzkie Gdzieś tam na przestrzeni wielkiego oceanu wdzięczy się ten wspaniały niezmordowany port a w nim trzysta trzy piękne i doniosłe łodzie które jeszcze przed chwilą szlusowały po niebie Trzystu trzech żeglarzy teraz nieco odpoczywa ratowali ten świat przed nudą, tępotą i zgryzotą atlantydzi podbili łaską wszystkie dusze i serca aby tylko promieniami odpędzić smutne katusze Ref. Atlantydo niechaj twoich trzystu trzech żeglarzy nigdy nie ustanie w podniebnym żeglarstwie żagle ich łodzi są przeto podwójnie kolorowe pływają po wzburzonych falach mroków, tęsknot i świateł i rozminowywują wszeteczne lądy ludzkie Gdy tylko będą trwać Atlantyda tutaj nie zginie a człowiek pozostanie chociaż odrobinę ludzki uratowali i mnie i ciebie bratku, ziomku i siostro delfinami przesyłam im codzienną wdzięczność Zostawili po sobie świat wiersza, pieśni i tańca byli niczym trójkąt bermudzki za zawiłych zmartwień trzystu trzech atlantydów teraz chwilunię znów planuje regenerują się po potyczkach walecznych utrapień Ref. Atlantydo niechaj twoich trzystu trzech żeglarzy nigdy nie ustanie w podniebnym żeglarstwie żagle ich łodzi są przeto podwójnie kolorowe pływają po wzburzonych falach mroków, tęsknot i świateł i rozminowywują wszeteczne lądy ludzkie Atlantyda jest wiecznie żywa i rozbraja żywoty gromi liczne hordy, które tęsknią za dużą wojną portowe żagle zaraz ponownie zatelepią na wietrze by oszczędzić wam i nam ogromnych ciężarów mordęg Ref. Atlantydo niechaj twoich trzystu trzech żeglarzy nigdy nie ustanie w podniebnym żeglarstwie żagle ich łodzi są przeto podwójnie kolorowe pływają po wzburzonych falach mroków, tęsknot i świateł i rozminowywują wszeteczne lądy ludzkie 10
wierszyki Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 @Leszczym Spoko ;) Ale dlaczego 303? 1
Leszczym Opublikowano 29 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 @wierszyki Mnie się to wzięło od książki Dywizjon 303 :))
Amber Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 @Leszczym Dywizjon 303 tribute. Szacun, świetny tekst. 2
Christine Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 @Leszczym Ciekawy utwór. 1
Leszczym Opublikowano 29 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 @Amber Dzięki, fajnie że często do mnie zaglądasz, cieszę się :) @Christine To nie utwór, to piosenka :) 1
violetta Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 Jako szanty spoko, ale AI nie wie jaki styl mają szanty:) 1
Leszczym Opublikowano 29 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 @violetta Violetto nie mam dojścia do muzyków żadnego. Tutaj chodzi tylko o tekst i próbkę muzyczną i o nic więcej. AI tutaj zrobiło blues.
Christine Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 @Leszczym A od kiedy piosenka nie jest utworem? Od zawsze byłam w błędzie, że piosenka to utwór słowno-muzyczny. A może nie jestem? :) 1
Leszczym Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 @Christine Słyszałem taką wypowiedź, rolkę właściwie, rapera Eldoki, że oni zawsze uważali, że robią utwory, numery itd, a nie piosenki, że u młodzieży innymi słowy termin piosenka jest nieco niepopularny :))) 1
Christine Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 @Leszczym A ja tego nie słyszałam,nie oglądam i nie słucham żadnych rolek, do młodzieży nie należę. Po prostu dla mnie najważniejszy jest sjp. A w nim jest definicja piosenki jako utworu. Więc moje stwierdzenie nie nosi znamion złej interpretacji. :))) 1
Leszczym Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 @Christine Masz bardzo dużo racji, ale trzeba mieć gdzieś z tyłu głowy okoliczność, że język nieustannie fluktuuje, a słowniki nie zawsze za tym nadążają :) Choć i tak słowniki internetowe są nieco bardziej na czasie niż niegdyś wydania książkowe :)) 1
Rafael Marius Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 @Leszczym Każdy ma swoją Atlantydę zatopioną w oceanie myśli. 1
Leszczym Opublikowano 30 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 @Rafael Marius Mnie ta piosenka autorsko bardzo odpowiada. Tylko muza do chrzanu, ale tego nie umiem akurat zmienić :// 1
Christine Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 @Leszczym Jestem tego świadoma.:) Ale to nadal nie zmienia sytuacji, że słowo "piosenka" należy do zbioru pt. "Utwory". Pozdrawiam. :)) 1
Leszczym Opublikowano 1 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 @Christine Koleżanko Christine dlaczego ja miałbym się z Tobą na ten temat kłócić? Mnie się w ogóle nie chce kłócić. Wiesz 5 lat temu wszedłem na to forum. I w ogóle myślałem, wiesz naiwny jestem, że się da. Że to w ogóle jest możliwe zaistnieć w literaturze i zrobić sobie z tego zawód. Myliłem się po prostu choć codziennością doszedłem do miejsca nr 2 w rankingu tego portalu. Potem ktoś mi powiedział, sąsiad zresztą, pisz piosenki. Tam jest cytuję "kasa". Z początku wydało mi się to niemożliwe. Ale usiadłem i mam napisanych 32 piosenki, utwory przepraszam, zresztą podobno wszystkie są youtubie.. Ale nikt nie chce ich kupić. Żaden muzyk, ani pies z kulawą nogą się tym nie zainteresował w sposób nieco bardziej praktyczny. Teraz mnie namawiają jak się przyorientowali, że w ogóle nieco znam się na sztuce i nie wiem może mam jakiś właściwie analityczny umysł, nagrywaj i twórz recenzje. Najlepiej rozgadaj się do kamerki, czego osobiście nie znoszę, ale to inna sprawa. Taka jedna od pewnej książki czeka na mnie zresztą. I co? Zrobię kilkadziesiąt recenzji i znów ani grosza, a wręcz dopłacanie? Tu nie chodzi o żadną jakość ani ilość. Nie chodzi też o żadną pomysłowość. Ani o jakąkolwiek umiejętność w którejkolwiek z dziedzin. Chodzi tylko i wyłącznie o zapisanie się do jednej z kilku no może kilkunastu partii. Możesz też od biedy wybrać sobie jakąś firmę, albo raczej dać jej szansę żeby ona ciebie wybrała i najlepiej celować w bogaty koncern. I tylko o to, o nic więcej. Ktoś mi po latach korespondencji zresztą wytknął, że jak to tak wszystko uczciwie, prawdziwie i życzliwie piszę nie wdając się w niesnaski to muszę być po prostu fałszywym człowiekiem. A prawda jest nieco inna, leki uspokajające biorę co mnie robią wyjebongo. Im więcej piszę i im więcej przejmuję się pisaniem to okazuje się tym bardziej z leków nie chcą mnie wypisać. To tyle. Prawda taka. A reszta to jedno wielkie kłamstwo. 1
Christine Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 @Leszczym To na początku to pytanie retoryczne, bo ja się nie kłócę. :) Tylko przedstawiam swój punkt widzenia w czysto teoretycznej sprawie. Słyszę w Twoich słowach frustrację. To zrozumiałe, że po wielu latach pracy czujesz brak uznania. Ale wiem , że często system bywa niesprawiedliwy i talent nie przekłada się na sukces. Nie mam takiej mądrości, która by pomogła. Za to bardzo serdecznie Cię uściskam i pozdrawiam. 1
Leszczym Opublikowano 2 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 @Christine Dziękuję, również pozdrawiam. I faktycznie frustro człowieka czasem łapie, wybacz :) 1
Christine Opublikowano 3 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2025 @Leszczym Rozumiem , ale zawsze dobrze wyrzucić to z siebie, niż tłamsić w środku. Pozdrawiam serdecznie. :))
Omagamoga Opublikowano 3 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2025 walka o głos Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mylisz się 1
Rekomendowane odpowiedzi