Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wieczorami
siadywaliśmy nad jednym talerzem
pełnym okazałych pomidorów

ty się śmiałeś
a ja ci odpowiadałam
pukaniem w czoło

żeby sprawiedliwości nie stało się zadość
nie doglądałam rozlewanego przez nas po równo sensu
kiedy niechętnie
wyciągałeś rękę z mojej ręki

jak szliśmy pod wiatr na cmentarz
całować się aż do niezaspokojenia duszy
każdego wniebowziętego
przy zapomnianym grobie

naszych rodziców

Opublikowano

@hania kluseczka

to bardzo poruszający wiersz.

z silnymi obrazami intymnymi.

opowiada o sprzeczności, tabu, i desperackiej potrzebie bliskości, która ignoruje zasady, logikę i konwenanse.

jest to próba miłosci w przestrzeni, gdzie panuje śmierć i pamięć.

Opublikowano

@hania kluseczkaŚwietnie napisany, bo nie szafuje metaforyką, stawia na nagość - zarówno obrazowania, jak i bohaterów lirycznych, których kolejne odsłony pokazują w emocjonalnej  prawdzie.

No i podoba mi się potraktowanie gatunku erekcjato, jako nośnika głębszej, ambitnej treści, a nie tylko jako formy literackiej zabawy.

Opublikowano

@Migrena aż się zawstydziłam tym komentarzem:P, chyba nie jestem przyzwyczajona do miłych i nie wiem jak na nie reagować :)

@tie-break nie uwierzyłabyś, co i jak kiedyś pisałam, kiedy czytam te wypociny w obecnym stanie ducha zastanawiam się co wtedy miałam w głowie i gdzie mi wyparowały wszystkie szare komórki, wersy ciągnęły się w nieskończoność, pomiędzy dygresje, na marginesie notatki, a w sumie nadawało się to tylko do wyłożenia kosza :P ale wnioski wyciągnęłam i się bardzo ograniczam, do myśli przewodniej:)  

nasz kolega @jeremy pisze bardzo ambitne erekcjato, niestety utknął na jednym (tutaj), a mógłby sporo błyskotek powyciągać ze swojego kapelutka;)