Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@violetta a masz na myśli kometę pochodzącą z naszego ukł. słonecznego dostrzeżoną przez ten sam system teleskopów atlas. ja mówię o obiekcie międzygwiezdnym 3iatlas, spoza naszego ukł. słonecznego. te nasze mnie nie interesują, są zbyt pospolite, takie swojskie, jak smętne i nijakie twarze sąsiadów na klatce schodowej czy na podwórzu, których widzisz każdego dnia z samego rana, kiedy człapiesz do roboty. 

Edytowane przez Arsis (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Arsis 3i Atlas była ciekawą kometą, oglądałam ją, miałam nadzieję, że zostanie w naszym układzie i stałaby się swojska, ale ona była introwertykiem i sobie poleciała, nie lubi towarzyszyć, zbyt inteligentna:) ile czasu będziesz tak człapał do pracy, kiedy na emeryturkę?:)

Opublikowano (edytowane)

@violetta 3iatlas jest nadal ciekawa, jeszcze nie odleciała teraz jest akurat najbliżej ziemi, mimo że to "najbliżej" wynosi około 3 au czyli trzy razy dalej niż odległość ziemia-słońce, czyli 150 mln kilometrów razy trzy to ile? diabli wiedzą co to za obiekt, choć omuamua była ponoć bardziej tajemniczym obiektem

Edytowane przez Arsis (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Arsis taka kometa może dać nowe życie, 19 grudnia ma cykl najbliżej ziemi. to fajnie, że jeszcze jest. Ma antyogon i normalny ogon, ale też kilka ogonków:) ciekaw, co tam za życie jest:) dinozaury żyły 165 mln lat, a człowiek żyje dopiero 300 tyś. lat, człowiek dopiero się rozkręca, nowe pokolenia będą latać poza nasz układ słoneczny. 

Opublikowano

@violetta człowiek, powiadasz, czyli homo sapiens, czy człowiek rozumny... jak się patrzy na co poniektórych to można mieć wrażenie, ze większość jeszcze nie wyewoluowała z homo neandertalensis, a tam, neandertalensis! z homo australopithecus! albo homo erectus, z którego zostało tylko erectus... ponoć nie odnaleziono jeszcze brakującego ogniwa ewolucji... ciekawe, gdzie ono jest. a tak a propos, te antyogonki to ciekawa rzecz. gazy wylatujące pod prąd? pod wiatr słoneczny? ciekawe...