infelia Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Siedzieliśmy, wpatrzeni w siebie, Na pierwszej naszej randce, nieśmiali Rozdmuchując dym kadzideł fiołkowych. Widziałem w jej oczach rubiny. W palcach zawijała włosy anielskie. Z rękawa sypałem drętwe dowcipy, Uśmiechem litościwym już miała mnie zabić. Ani przez sekundę nie zerknąłem na biust! Przysięgam, bez bicia, nigdy w życiu! Ona pomyślała: „a to świnia, ty chultaju!” Pod stołem łup mi w kostkę, ból zadała, Jakby pięciokilowym młotem ktoś mnie zdzielił. Tylko przylizałem włosy z głupim uśmiechem. Skrzypek nad uchem przygrywa cygańskie nuty, Smyczkiem koło nosa mi wywija; zaraz kichnę. Ona kwiaciarkę z bukietem róż pachnących Skinieniem przyzywa: „to dla mnie? ależ urocze!” Orkiestra wróciła z przerwy na jednego. Czarno to widzę; za rękaw schwytany, powstaję, Suniemy na parkiet lambady wywijać. Amor z łukiem celuje do nas, ma niecne zamiary; Polowanie rozpoczęte, a schronienia wcale. „Jeśli we mnie się zakochasz, dam ci strzelić Z gumy od stanika” – szepcze panna moja... A jak nie, to będzie w ryło? marny los mnie czeka. Ojoj! strzałą ugodzony – klękam i proszę o rękę. Wierność obiecuję: sam skarpety wypiorę, Piwa nie tknę i oglądać będę z tobą, miła, seriale. Lepiej przytaknąć w porę, niż potem skamlać, Nie ma ucieczki, gdy panna zmarszczy brew, Gdzie żart się kończy, sam tego nie wiesz, I tak zawsze zwycięża zuchwała płeć... 6
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Śpiewnie Łukasz Jasiński
Berenika97 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @infelia Ten wiersz ma w sobie dużo energii i humoru. :)
infelia Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Berenika97 Albo i humor przez łzy... Dziękuję za lekturę. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @infelia Inaczej: po prostu - śmierć... Łukasz Jasiński
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @infelia Łabędzi śpiew naprawdę istnieje i łabędzie naprawdę śpiewają przed śmiercią, o tak: - Uuuu chu cha uuuuuuuu... Łukasz Jasiński
infelia Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Łukasz Wiesław Jasiński Dowcipniś. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @infeliaUśmiech zostaje po takim wierszu. Tyle tu ciepła, przymrużenia oka i życia, że człowiek od razu łagodnieje. Takie żarty - nie z kogoś, lecz z siebie - mają w sobie mądrość i wdzięk. Dziękuję za ten błysk humoru i miłości, która potrafi być i zuchwała, i czuła zarazem :)
infelia Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Alicja_Wysocka A uśmiech jest na wagę złota.
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @infeliaTak, szczególnie wtedy, jeśli ktoś ma niewiele powodów do śmiechu. Ale czasy są trudne, życie jest trudne - więc tak - na wagę złota.
infelia Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Alicja_Wysocka W trudnych chwilach obdarowanie bliskiej osoby uśmiechem jest bezcenne.
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @infelia A tak naprawdę mam wyrafinowane poczucie humoru z umiejętnością stosowania szermierki słownej i często trafiam w samo sedno - też potrafię dawać merytoryczną krytykę i robić recenzje - wstęp, rozwinięcie i zakończenie, przy okazji: z kim mam do czynienia? Z panią czy panem? Łukasz Jasiński
Rekomendowane odpowiedzi